Bush og Blair dømt skyldige i krigsforbrydelser

Symbolsk dom for krigsforbrydelser: Malaysisk tribunal vil have Bush og Blair retsforfulgt ved den internationale straffedomstol ICC

Tidligere præsident George W. Bush er blevet dømt skyldig i forbrydelser mod freden og krigsforbrydelser ved et tribunal i Malaysia. (Foto: AP)
Tidligere præsident George W. Bush er blevet dømt skyldig i forbrydelser mod freden og krigsforbrydelser ved et tribunal i Malaysia. (Foto: AP)

Et malaysisk tribunal, ledet af landets tidligere premierminister Mahathir Mohamad, dømte mandag USA's tidligere præsident George W. Bush og Storbritanniens tidligere premierminister Tony Blair skyldige i 'forbrydelser mod freden' og andre krigsforbrydelser.

Dommen er rent symbolsk. Tribunalet har ingen formel myndighed, men var sammensat efter det tribunal, der i 1967 i Sverige og Danmark fandt USA skyldig i aggressionskrig mod Vietnam.

De to tidligere statsledere blev dømt for at have startet Irak-krigen i 2003 og for at have fabrikeret beviser, der blev fremlagt som grundlag for krigen.

Tribunalet - Kuala Lumpur Krigsforbrydelses Tribunal - havde syv medlemmer. En amerikansk juraprofessor deltog som ledende anklager.

LINK:Videoindslag fra tribunalet

Både George W. Bush og Tony Blair var indstævnet for tribunalet, men valgte at blive væk. De blev dømt in absentia.

Tribunalet bestemte, at Bush og Blairs navne skal opføres i et register over krigsforbrydere. Derudover opfordrer tribunalet den internationale straffedomstol ICC til at retsforfølge de to tidligere statsledere.

Det vil næppe ske. En malaysisk advokat, der deltog i tribunalet, siger til nyhedsbureauet Associated Press:

- Disse mennesker har været immune overfor retsforfølgelse. Vi ønsker at indkalde dem for retten i dette forum for at bevise, at de begik krigsforbrydelser.