Militær bruger nervegas mod demonstranter

Ubekræftede meldinger fra Tahrir-pladsen fortæller, at militæret bruger en slags nervegas og kraftig tåregas mod demonstranterne på pladsen

(Foto: Khalil Hamra/AP)
(Foto: Khalil Hamra/AP)

- En massakre finder sted, skriver den mulige præsidentkandidat præsidentkandidat i Egypten, Mohamed ElBaradei, på Twitter.

- Tåregas og nervegas samt skarp ammunition bliver brugt mod civile på Tahrir-pladsen, fortsætter han.

Præcis hvilken slags nervegas, der er tale om, er stadig ubekræftet.

Læs også: Generalerne bøjer sig - præsidentvalg til juni

En lektor i neurologi på Ain Shams Universitetet, Ramez Reda Moustafa, vurderer dog, at der ud over almindelige tåregas (CS-gas) også bliver brugt den langt mere potente CR-gas.

- Effekten er omkring seks til ti gange så kraftig som tåregas. CR giver hudirritation, især omkring fugtige områder, øjekramper der midlertidigt gør ofret blindt, hosten og gispen efter vejret og så panik. Det er i stand til at foresage øjeblikkelig ukampdygtighed, skriver Ramez Reda Moustafa også på Twitter.

Læs også: ElBaradei er på tale som ny egyptisk leder

Ifølge ham er gassen mistænkt for at være kræftfremkaldende, men det kan også slå ihjel på få minutter.

- Det kan være dødeligt i større doser. I et dårligt ventileret rum kan man inhalere en dødelig dosis i løbet af nogle minutter. Døden bliver foresaget af kvælning og ophobning af væske i lungerne.

Han fortæller, at effekterne af CR-gas er langvarige. Stofferne kan blive siddende på især porøse overflader i op til 60 dage.

Læs også: Ny masse-demo på Tahrir-pladsen i dag

Journalisten Eric Knecht skriver også på Twitter, at der ud over CS og CR-gas også bliver brugt propan-butan-gas, der er endnu mere giftig.

Det er også ubekræftet.

Presset fra demonstranterne fik i går generalerne til at bøje sig og love præsidentvalg allerede til sommer og ikke i 2013 som først lovet.