Assad siger, at han vil kæmpe til døden

Assad ignorerer tidsfrist fra arabiske lande, der nu vil mødes igen torsdag.

Bashar al-Assad (i jakkesæt) vil kæmpe til døden, lover han. (Foto: AP)
Bashar al-Assad (i jakkesæt) vil kæmpe til døden, lover han. (Foto: AP)

Syriens præsident, Bashar al-Assad, sværger trodsigt, at han vil kæmpe til det sidste og om nødvendigt dø. Erklæringen kommer, efter at han har ignoreret en tidsfrist fra Den Arabiske Liga om at indstille den blodige nedkæmpelse af demonstrationer i den syriske befolkning.

Ligaen meddelte søndag, at den nu har aftalt et ekstraordinært møde i Kairo torsdag for at drøfte den videre udvikling i regionen.

Tyrkiets præsident, Abdullah Gul, siger, at "der ikke er plads til autoritære regimer i regionen.

Mens oprørsbevægelsen i stigende grad påfører den regulære syriske hær tab, og presset øges mod Assad fra store dele af det internationale samfund, siger den syriske leder i et interview med den britiske avis Sunday Times, at han "helt afgjort" er parat til at kæmpe og dø for Syrien, hvis det skulle komme til en udenlandsk intervention.

- Det er fuldstændigt indlysende og det er absolut, svarer Assad til spørgsmålet.

Han tilføjer, at styret i Damaskus er nødt til at slå ned på "væbnede oprørsbander."

- Konflikten vil fortsætte og presset på Syrien vil blive øget, men jeg forsikrer, at Syrien ikke vil give op og blive med at modstå presset, siger han i interviewet, som blev foretaget før tidsfristen fra de arabiske lande udløb ved midnatstid lørdag.

Assad beskylder Den Arabiske Liga for at skabe et påskud og en vestlig militær intervention, som han siger ville udløse et "jordskælv" i Mellemøsten.

Mindst to granater blev affyret mod hovedkvarteret for Syriens regerende Baath-parti tidligt søndag morgen i Damaskus. Det er første gang, at modstanderne af præsident Bashar al-Assads styre har angrebet et mål i hovedstaden.

- Angrebet skete lige før daggry, og bygningen var stort set tomt, siger et lokalt vidne. Baath-partiet har haft magten alene i Syrien i næsten 50 år. Der var ingen rapporter om tilskadekomne, men over en snes mennesker blev dræbt i landet i weekenden.