Danmark beskyttede pædofil politichef

Ny tvivl om Afghanistan-indsats: Danske soldater nedkæmpede civiles oprør mod korruption og narkohandel

- Det billede, danskerne har af fjenden i Afghanistan, er forvrænget, siger journalisten Nagieb Khaja. (Foto: Henrik Ipsen)
- Det billede, danskerne har af fjenden i Afghanistan, er forvrænget, siger journalisten Nagieb Khaja. (Foto: Henrik Ipsen)

Udadtil lyder den officielle historie, at den danske hær i sommeren 2006 hjalp briterne i en heroisk kamp for at bekæmpe Taliban i den afghanske by Musa Qala.

Indsatsen var på det tidspunkt de voldsomste kamphandlinger, som danske soldater havde været involveret i siden de slesvigske krige.

Flere soldater fik siden tapperhedsmedaljer.

Men ifølge en ny bog - ' Historien der ikke bliver fortalt' - af den dansk-afghanske journalist Nagieb Khaja er sandheden om Musa Qala en noget anden.

Briterne og danskerne var nemlig i starten ikke i kamp mod Taliban, men indbyggere, der gjorde oprør mod det afghanske politi, der tilhørte en anden stamme, og som terroriserede lokalbefolkningen.

I spidsen stod den berygtede politichef Koka, som var ansvarlig for røverier, afpresninger, narkohandel og kidnapninger af mindreårige, som blev misbrugt seksuelt.

Ensidig dækning
Frygten for at miste magten fik politichefen til at kontakte guvernøren i Helmand og præsident Karzai med en påstand om, at det var Taliban, der var ved at løbe det lokale politi over ende.

Herefter blev britiske - og siden danske - soldater indsat og begyndte at bekæmpe de lokale indbyggere.

De kunne intet stille op mod de internationale styrker og blev efter et stykke tid nødt til at alliere sig med Taliban.

På det tidspunkt var adskillige lokale blevet dræbt af danske og britiske soldater.

Beskrivelsen af opgøret i Musa Qala er blot en af mange i bogen, hvor Nagieb Khaja tegner et langt mere nuanceret billede af krigen end det, danskerne har fået af politikerne og medierne.

- Dækningen herhjemme er al for entydig og endimensional, og derfor er der mange eksempler på episoder, der er blevet fejlagtigt beskrevet.

Vi hører sjældent historien fra begge parter, og der mangler i den grad også fokus på det afghanske folk og de civile tab, krigen medfører, siger Nagieb Khaja.

På grund af sin familiemæssige baggrund har Nagieb Khaja som den eneste danske journalist formået at komme helt tæt på Taliban og den afghanske lokalbefolkning og rejst rundt i områder, ingen andre journalister har været i.

Forkert fjende
- Det billede, danskerne har af fjenden i Afghanistan, er forvrænget. I op til 90 procent af tilfældene er de danske soldater ikke oppe imod Taliban, men helt almindelige lokale bønder, der har taget sagen i egen hånd.

- Det er derfor en regulær krig mellem lokale stammer om magten i landet, de danske styrker nu står midt i - og den strategi, Danmark og resten af den internationale styrke har, løser ikke den konflikt, siger Nagieb Khaja.

Bogen ' Historien der ikke bliver fortalt' udkommer i dag.

1 af 2 Danske soldater hjalp ifølge en ny bog den berygtede afghanske politichef Koka ( nr. to fra venstre), som terroriserede lokalbefolkningen med alt fra afpresning til seksuelt misbrug af mindreårige. (Foto: 2/7 Echo Company)
2 af 2 - Det billede, danskerne har af fjenden i Afghanistan, er forvrænget, siger journalisten Nagieb Khaja. (Foto: Henrik Ipsen)