Avis: Iran tættere på atombombe

Eksperter fra udlandet har leveret afgørende viden til Irans atomvåbenprogram, skriver amerikansk avis

Irans præsident Ahmadinejad har tidligere nægtet, at Iran vil udvikle atomvåben. (Foto: AP)
Irans præsident Ahmadinejad har tidligere nægtet, at Iran vil udvikle atomvåben. (Foto: AP)

Iran er takket være hjælp fra udenlandske videnskabsfolk rykket et afgørende skridt nærmere at kunne udvikle atomvåben. Det skriver den amerikanske avis Washington Post.

Ifølge avisen er FN's atomvagthund, IAEA, kommet i besiddelse af dokumenter, som viser, at det iranske præstestyre har gjort vigtige fremskridt i bestræbelserne på at fremstille en atombombe.

Dokumenterne viser desuden, at eksperter fra det tidligere Sovjetunionen, Pakistan og Nord Korea har bistået Iran med ekspertise i, hvordan man bygger en atombombe.

Læs: USA og England klar til krig?

Iran har tilsyneladende fortsat forsøget på at udvikle atomvåben trods de skærpede internationale sanktioner, oplyser tidligere våbeninspektør for IAEA¸ David Albright, der har set de nye dokumenter.

- Irans atomvåbenprogram er aldrig stoppet. Efter 2003 blev der tildelt penge til forskning i områder, der bestemt ligner atomvåbenudvikling, men som er skjult under civile institutioner, siger Albright til Washington Post.

USA og Israel har længe haft mistanke om, at Irans atomprogram er et skalkeskjul for at skaffe atomvåben. Beskyldningerne er blevet afvist af iranerne, der siger, at atomprogrammet kun har fredelige formål.

Israel overvejer angreb
Bekymringen for, at Iran er kommet tættere på en atombombe, har fyret op under krigstrommerne i Israel.

En israelsk officer fortalte i sidste uge til nyhedsbureauet Assocated Press, at premierminister Benjamin Netanyahu pønser på et militært angreb mod Iran.

Men ifølge amerikanske militæreksperter vil Israel ikke være i stand til at ødelægge det iranske atomvåbenprogram på egen hånd. Det vil kræve et ugelangt luftbombardement, som sandsynligvis kun vil kunne lykkes ved hjælp af amerikanske militærfly.

Irans militærchef, general Hasan Firouzabadi, har på forhånd lovet kontant gengældelse, hvis landet skulle blive angrebet.

1 af 2 
2 af 2 Irans præsident Ahmadinejad har tidligere nægtet, at Iran vil udvikle atomvåben. (Foto: AP)