Syrien løslader og dræber aktivister

Mindst syv aktivister er dræbt i Syrien samtidig med, at 553 andre aktivister er løsladt.

Nye sammenstød mellem sikkerhedspoliti og aktivister i Syrien koster mindst syv mennesker livet lørdag.

Sammenstødene fandt sted sideløbende med, at myndighederne i Damaskus løslod 553 aktivister, der er anholdt under de seneste måneders opstand mod præsident Bashar al-Assad og hans autoritære styre.

Fire blev dræbt i byen Saraqeb tæt ved grænsen til Tyrkiet, mens tre blev dræbt i en forstad til byen Homs, hvor de værste demonstrationer mod Assad har fundet sted.

Drabene kommer kun et døgn efter, at syriske soldater dræbte 23 personer rundt om i landet under protester mod Assad.

Drabene fik straks lederen af Den Arabiske Liga, Nabil al-Arab, til at advare den syriske ledelse om, at det vil få alvorlige konsekvenser for Syrien, hvis styret i Damaskus ikke overholder den fredsaftale, som landet indgik med de andre arabiske lande.

- Det får katastrofale konsekvenser for Syrien og hele regionen, hvis ikke aftalen overholdes. Sker det ikke, bliver der et blodbad, siger al-Arab i en udtalelse.

Aftalen indebærer, at Assad-styre skal stoppe overgrebene mod oprørerne og indlede forhandlinger med oppositionen om politiske og økonomisk reformer.

Siden aftalen blev indgået tidligere på ugen er flere end 50 demonstranter blevet dræbt.

En talsmand for regeringen siger, at de 553 aktivister blev sat på fri fod for at markere muslimernes årlige hajj-pilgrimsrejse til Saudi-Arabien. Han føjede til, at der allerede er sat 119 aktivister på fri fod.

Siden opstanden mod Assad er flere end 3000 personer blevet dræbt. Langt de fleste er civile eller soldater, der er deserteret fra den syriske hær.