Jægerkorpsets nye mission

I dag fylder Jægerkorpset 50 år. I fremtiden vil de danske elitesoldater i højere grad skulle undervise end kæmpe, fortæller forsvarsminister Nick Hækkerup (S)

Også kronprinseparret er i Aalborg for at fejre Jægerkorpset. Kronprins Frederik er selv uddannet i Frømandskorpset. (Foto: Ole Frederiksen/POLFOTO)
Også kronprinseparret er i Aalborg for at fejre Jægerkorpset. Kronprins Frederik er selv uddannet i Frømandskorpset. (Foto: Ole Frederiksen/POLFOTO)

I fremtiden skal jægersoldaterne ikke kun være gode til at skyde og holde sig skjult. De skal også i langt højere grad undervise lokale sikkerhedsstyrker i blandt andet Afghanistan. Sådan er vurderingen fra den nye forsvarsminister på dagen, hvor det sagnomspundne korps fylder 50 år.

- Den her træningsfunktion, de kan udfylde i Afghanistan og andre steder. Det er blandt andet den type funktioner, der vil være efterspørgsel på fremover, siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til ekstrabladet.dk.

Læs også: Jægersoldat: Sådan er det at slå ihjel

Soldater fra elitestyrkerne skal være med til at uddanne de lokale sikkerhedsstyrker, hjælpe med vejledning og deltage i patruljer, som der står i Helmand-planen. Men der er stadig brug for de knivskarpe elitesoldater i forsvarsministerens våbenarsenal.

- Hvis the shit hits the fan, så er det nogen af dem, der kan løse løse nogle af de svære og rigtig skarpe opgaver. Det er jo det, de er kerneuddannede til, og det skal de også kunne bruges til fremover, siger Nick Hækkerup.

Oprettet til indsats mod øst
Da Jægerkorpset den 1. november 1961 blev grundlagt var opgaven en helt anden: Forsvaret havde brug for soldater, der kunne trænge ind dybt bag Warszawa-pagtens linjer og i ugevis rapportere hjem uden at blive opdaget. De skulle bruges i ugerne op til, at Den Kolde Krig blev varm.

Men krigen blev aldrig varm, så opgaven blev en anden.

Læs også: Uddrag af jægerbog: Kidnapning i fjendeland

Det oplevede den nu pensionerede jægersoldat, Carl Aage Nørr, der som 21-årig var en af de 130 første aspiranter. 13 kom igennem nåleøjet, og han blev jæger nummer 12.

- Man må sige, at det var en spændende, da muren faldt og Den Kolde Krig var slut, om Jægerkorpset overhovedet fik lov at bestå eller ej. Det kunne der godt være tvivl om, siger Carl Aage Nørr til ekstrabladet.dk.

- Men fortsatte myndigheder har altså ment, at det var en god ting at fortsætte med Jægerkorpset. Og det, tror jeg, er en god ting, det er jeg helt sikker på.

38 år uden mission
På trods af 38 år som jægersoldat blev Carl Aage Nørr aldrig sendt på mission i udlandet.

- Det er jo vilkårene for sådan nogle styrker, siger den pensionerede elitesoldat, der alligevel ikke er skuffet.

- I min tid i forsvaret har jeg i NATO været med til at bevare freden, og sådan er det.

Læs også: Danske soldater skulle fange eller dræbe

Carl Aage Nørr gik på pension i 2000, året inden flyene ramte tårnene i New York og igen totalt ændrede missionen for korpset.

Siden har Jægerkorpset deltaget i skarpe operationer i både Irak og Afghanistan, hvor den kommende opgave i højere grad altså bliver i underviserens end krigerens rolle.

1 af 5 I dag fejrer Jægerkorpset sit 50 års jubilæum i Aalborg, hvor korpset hører hjemme. (Foto: Ole Frederiksen/POLFOTO)
2 af 5 Danske faldskærmsjægere på træning i Tyskland. Fotoet er fra 1961. (Polfoto)
3 af 5 Moderne jægersoldater på øvelse. (Privatfoto)
4 af 5 Forsvarsminister Nick Hækkerup ser styrkens rolle ændre sig henimod mere undervisning de kommende år. (Foto: Joachim Adrian)
5 af 5 Også kronprinseparret er i Aalborg for at fejre Jægerkorpset. Kronprins Frederik er selv uddannet i Frømandskorpset. (Foto: Ole Frederiksen/POLFOTO)