Jordskælv er den største dræber

Klodens allerværste type naturkatastrofe er jordskælv, hvis man måler på antallet af dødsofre

Flere end 780.000 personer er blevet dræbt i jordskælv verden over i det seneste årti. Her har et jordskælv ramt det østlige Tyrkiet. (Foto: AP)
Flere end 780.000 personer er blevet dræbt i jordskælv verden over i det seneste årti. Her har et jordskælv ramt det østlige Tyrkiet. (Foto: AP)

Det seneste årti har jordskælv krævet mere end 780.000 liv verden over.

Det svarer til knap 60 procent af samtlige katastroferelaterede dødsfald globalt, fastslår ny rapport.

- I tilgift til dette antal døde har jordskælv direkte påvirket yderligere to milliarder mennesker i denne periode, hedder det i rapporten, som er offentliggjort i det medicinske tidsskrift The Lancet.

Årtiets allermest fatale jordskælv var det, som ramte den fattige ø-stat Haiti i januar 2010 og slog 316.000 mennesker ihjel.

Nummer to på dræberlisten er skælvet, der målte 9.1 på richterskalaen og satte gang i en dødbringende tsunamiflodbølge i Det Indiske Ocean i juledagene i 2004.

Naturkatastrofen dræbte 227.000 mennesker.

På tredjepladsen finder vi det jordskælv, som rystede den kinesiske Sichuan-provins i maj måned 2008 og slog 87.500 kinesere ihjel.

Den videnskabelige rapport fastslår også, at jordskælv især slår mange børn ihjel, fordi de er en særligt udsat gruppe. Børn tegner sig for 25 til 53 procent af alle patienter og ofre i forbindelse med katastroferne.

I takt med at størrelsen på verdens megabyer vokser og vokser, truer jordskælv med at ramme stadig flere mennesker i fremtiden, lyder advarslen fra rapportens forfattere.

Metropoler, der ligger midt i aktive 'seismiske regioner', omfatter Tokyo med 32 millioner mennesker, Mexico City med 20 millioner, Los Angeles med 15 millioner og Istanbul, der huser ni millioner.