- Læg Jægerkorpset sammen med frømændene

Tidligere jægersoldater foreslår sammenlægning af de to danske elite-enheder. Ministeren er positiv

De tidligere jægersoldater Thomas Rathsack (tv.) og Lars Møller mener begge, at de danske specialstyrker ville blive endnu mere slagkraftige, hvis de blev lagt sammen i én enhed. (Foto: Ilan Brender PR-foto)
De tidligere jægersoldater Thomas Rathsack (tv.) og Lars Møller mener begge, at de danske specialstyrker ville blive endnu mere slagkraftige, hvis de blev lagt sammen i én enhed. (Foto: Ilan Brender PR-foto)

Drillerierne og konkurrencen mellem Frømandskorpset og Jægerkorpset har altid været godmodig.

'Søpølserne' og 'hærpikkene' kalder de danske elitesoldater hinanden i spøg.

Men på Jægerkorpsets 50 års jubilæumsdag foreslår to tidligere jægersoldater, at de to elite-enheder bliver lagt sammen til en enkelt, men større og mere slagkraft styrke.

- Det er fuldkommen indlysende, at man skal gøre det på sigt. Danmark er for lille til at have to separate korps, siger Lars Møller til ekstrabladet.dk. Han har 25 års erfaring i Jægerkorpset.

Synergi-effekt
Rigtig meget af træningen, udstyret og stabsfunktionerne er nemlig fuldstændig ens. Derfor ville en enkelt samlet enhed ifølge Lars Møller være mere slagskraftig end to hver for sig.

TV: Jægersoldat: Sådan er det at slå ihjel

Den vurdering er den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack fuldstændig enig i:

- Det vil der komme en god synergi-effekt ud af. Det danske forsvar er meget lille og har beskedne ressource, så for mig ville det i høj grad give mening at sammenlægge de to enheder og få dem lagt længere op. Meget gerne under ministeriet og ikke nu, hvor de ligger og rasler under henholdsvis Søværnets Operative Kommando og Hærens Operative Kommando, siger Thomas Rathsack til ekstrabladet.dk. Han har 11 års erfaring i Jægerkorpset.

Arbejdede sammen i Afghanistan
Selvom jægerne er fokuserede på opgaver på land, og frømandskorpset har et mere maritim fokus, har de ifølge den tidligere jægersoldat allerede vist, at de arbejder fint sammen. Det var han selv med til i 2002 i Afghanistan.

Læs også: Uddrag af jægerbog: Kidnapning i fjendeland

- Der var vi så vidt jeg husker det 101 mand fra både Frømandskorpset og Jægerkorpset, hvor vi løste de samme opgaver på fuldstændig lige fod. Vi sov i de samme telte. Vi boede sammen og spiste sammen og planlagde sammen. Det gik fremragende efter min mening. Så det kan sagtens lade sig gøre, siger han.

For at komme uden om diskussionerne om, hvem der skal have hvad, foreslår han, at Forsvaret nedlægger begge enheder og opretter en ny.

Forsvarsministeren er positiv
Og det forslag er den nye forsvarsminister, Nick Hækkerup (S), positivt stemt over for, når Forsvaret i de kommende år skal reorganiseres.

Læs også: Danske soldater skulle fange eller dræbe

- Det synes jeg er et interessant forslag, der er grund til at tage med i det videre forløb. Navnlig når det kommer fra nogen af dem, med hverdagserfaringerne. Så må vi se, hvilke øvrige hensyn, der så er, siger han til ekstrabladet.dk.

B.S.: Tilpas og se fremad
Den tidligere jægersoldat B.S. Christiansen, der var Lars Møllers første patruljefører i jægerkorpset, vil ikke forholde sig til, hvordan korpset konkret skal organiseres, men peger på, at det vigtigste er, at det tilpasser sig og ser fremad:

- I helt gamle dage, da jeg var jægersoldat, der kaprede man fly for at få frigivet fanger eller udbetalt løsesum. I dag kaprer man fly for at flyve dem ind i bygninger og slå mennesker ihjel. Det er to vidt forskellige scenarier. Derfor skal man være fremsynet, så man er klar til det, der kommer i de kommende år, siger B.S. Christiansen til ekstrabladet.dk.

- Det er det, man skal rekruttere efter, udruste efter og organisere sig efter.