Obama slår rekord i antal likvideringer

5.742 personer er blevet likvideret af amerikanske styrker siden Barack Obama overtog magten i Det Hvide Hus i januar 2009 - borgerretsorganisationer og eksperter anklager USA for brud på folkeretten

Siden Obama overtog magten i Det Hvide Hus, er USA's likvideringer af terrormistænkte mangedoblet. Borgerretsorganisationer og eksperter anklager USA for brud på folkeretten. Det skriver Dagbladet Information.

Licens til at dræbe hvem som helst, når som helst og hvor som helst. Det er i praksis den ret, som USA's præsident Barack Obama har givet CIA og de amerikanske specialstyrker.

Siden Demokraterne overtog magten i Det Hvide Hus er antallet af terrormistænkte, som bliver slået ihjel af ubemandede fly og amerikanske specialstyrker, mangedoblet.

En gennemgang af offentliggjorte tal fra amerikanske ministerier, NATO og uafhængige forskere viser, at mindst 5.742 personer er blevet likvideret af amerikanske styrker siden januar 2009.

Mindst 1.877 af dem er blevet dræbt af ubemandede droner, mens resten er blevet skudt under de såkaldte capture or kill-operationer, som amerikanske specialstyrker har gennemført tusindvis af i Afghanistan.

I løbet af Obamas regeringstid har de ubemandede droner og de amerikanske specialstyrkeoperationer udviklet sig fra at være våben, som blev anvendt i helt særlige tilfælde til at udgøre de vigtigste våben i krigen mod terror.

Droneangrebene har især vist sig effektive mod al-Qaeda, der de seneste tre måneder har mistet næsten hele sin topledelse, mens capture or kill-operationer især anvendes mod Taleban og deres allierede i Afghanistan.

I august fik en amerikansk drone ram på al-Qaedas øverste militære chef Atiyah Abd al-Rahman, i september var det hans efterfølger Abu Hafs al-Shari, chefideologen Anwar al-Awlaki og chefredaktøren for al-Qaedas engelsksprogede webmagasin Inspire, Samir Khan.

»Obama har optrappet anvendelsen af droneangreb markant i forhold til sin forgænger og bruger dem nu langt uden for de zoner, hvor USA rettelig kan hævde at være i krig,« siger Hina Shamsi, leder af National Security Project hos den amerikanske borgerretsorganisation American Civil Liber­ties Union, ifølge Information.