Nye våben knækkede Gaddafi

Flere flytyper og andre våben fik deres ilddåb, men konflikten i Libyen viste også, at Europa stadig ikke kan starte en krig uden USA's udstyr

Growler-opdateringen af F-18 Super Hornet var med til at knække Gaddafis luftforsvar.(Arkivfoto: Luca Bruno)
Growler-opdateringen af F-18 Super Hornet var med til at knække Gaddafis luftforsvar.(Arkivfoto: Luca Bruno)

Gaddafis død markerer ikke kun en debut for demokrati i landet. Krigen har også været debut for flere flytyper og våbensystemer.

En særlig udgave af Boeings F-18 Super Hornet spillede ifølge militæranalytiker Esben Salling Larsen fra Københavns Universitet en helt uvurderlig rolle i de indledende angreb.

Det amerikanske jagerfly med kælenavnet 'Growler' er nyudviklet til at forstyrre modstandernes elektroniske systemer og ramme deres antiluftskyts med radarsøgende missiler.

- De kan lede andre fly ind og bombe. Det er en kamp, der handler om at vinde luftherredømmet, og der er 'Growlers' helt nødvendige, siger han til ekstrabladet.dk.

Læs også: Rusland offentliggør sin første stealth-jager

Flere krydsermissiler
Det viser endnu en gang, at Europa stadig er totalt afhængigt af det amerikanske isenkram, når bombekampagnerne indledes. Også selvom de nyere og billigere Tomahawk-krydsermissiler (fem-otte mio. kr. pr. stk.) har overtaget mere at det farlige arbejde i kampagnens første timer.

- Tomahawk er dybest set et missil fra startfirserne, der er blevet mere og mere sofistikeret med opgraderinger af software og sprænghoveder. Det er blevet et stadigt mere vigtigt våben, siger Esben Salling Larsen.

Ubåden USS Florida, der er ombygget til opgaven, kom også for første gang i aktion i rollen som affyringsplatform for krydsermissilerne.

- Det interessante her er, at USA har være med i den indledende fase uden de sædvanlige hangarskibe. Det er interessant, at ubådene kan løse mange af de samme offensive opgaver, som de mere sårbare hangarskibe, siger Esben Salling Larsen.

Læs også: Så overvældende var koalitionen

Ubådenes voksende rolle i kampen om luftherredømmet kan ifølge ham få betydning i en kommende krig med for eksempel Kina.

Briternes Eurofighter Typhoon, der oprindeligt blev designet til at holde det europæiske luftrum frit for MIG-fly, fik også sin ilddåb over Libyen. Det var ifølge Esben Salling Larsen ikke nogen dundrende succes.

- Typhoon er ikke udviklet til at angribe jordmål, men det har været vigtigt for briterne at vise, at den også kunne det her. Det er noget, de stadig arbejder på, siger han.

Stor ros til danskerne
Til gengæld har de seks aldrende danske F-16 høstet stor ros.

- Danmark har på nogle områder udført mere avancerede operationer end briterne, siger Esben Salling Larsen og nævner penetrationsbomber af bunkeranlæg. Det er Danmark en af de få allierede, der er i stand til.

Det er blandt andet derfor, at det lille danske luftvåben har bombet næsten lige så mange mål som det langt større Royal Air Force.

Læs også: Tophemmeligt stealth-skib på vej til skrot

Selvom flere helt nye våbensystemer først med kampagnen i Libyen kunne kalde sig 'Combat Proven' (prøvet i kamp), så blev det ikke til nogen ilddåb for F-22 Raptor - planetens mest avancerede kampfly.

Det amerikanske luftvåben har udtalt, at de med deres placering i USA var for langt fra kampzonen, men Esben Salling Larsen peger på andre forklaringer.

- Den var for dyr i forhold til de trusler, der var. Langt mindre avancerede fly kunne sagtens klare det, siger han og tilføjer, at amerikanerne sikkert nødigt så en gentagelse af episoden fra bombningerne på Balkan, hvor et stealthfly blev skudt ned og vragdelene fandt vej til kineserne. Det samme skete ved Osama bin Laden-operationen.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.