Han var farligere end bin Laden

Anwar al-Awlaki, 40, stod bag flere opsigtsvækkende terrorhandlinger mod USA. Nu er han dræbt af et droneangreb i Yemen

Time Square bombemanden Faisal Shahzad og Fort Hood-major Hasan Nidal var begge inspireret til terror efter internet-kommunikation med Anwar al-Awlaki. (Foto: AP)
Time Square bombemanden Faisal Shahzad og Fort Hood-major Hasan Nidal var begge inspireret til terror efter internet-kommunikation med Anwar al-Awlaki. (Foto: AP)

Fort Hood-massakren, underbuksebomberen og Time Square-bomben.

Den amerikanskfødte al-Qaeda-præst Anwar al-Awlaki, som fredag blev dræbt af et droneangreb, sættes i forbindelse med flere spektakulære terrorangreb.

Anwar al-Awlakis død modtages derfor med stor glæde i USA, hvor han blev opfattet som en alvorlig trussel mod landets sikkerhed.

– Det er en stor sejr. Han var farligere end Osama bin Laden, siger den amerikanske kongresmand Pete King til Associated Press.

Anwar al-Awlaki, 40, blev dræbt, da et hellfire-missil affyret fra et dronefly ramte hans kortege i Yemen, hvorfra han de seneste år har opfordret sine tilhængere til hellig krig.

Åbner ild på militærbase
Anwar al-Awlaki, der var født og opvokset i staten New Mexico, fremstod i de seneste år som al-Qaedas nye, magtfulde propagandamester.

Han opfordrede islamiske sympatisører i vesten til at tage handling. Og der blev lyttet til den engelsktalende fundamentalist, der forstod at udnytte internettet i sin hadefulde kampagne.

Anwar al-Awlaki havde flere e-mail-udvekslinger med den amerikanske major Hasan Nidal, inden majoren åbnede ild på militærbasen Fort Hood i Texas og dræbte 13 mennesker.

Fort Hood-massakren anses for at være første succesrige al-Qaeda-relaterede angreb på amerikansk jord siden 11. september 2001.

Bombe i underbukserne
Terrorpræsten stod også bag forsøget på at detonere en bombe ombord på et passagerfly over Detroit i julen 2009. Heldigvis var bomben, som var skjult i underbukserne på en hellig kriger, en fuser.

Det var også Anwar al-Awlakis terrorfilial i Yemen, som sendte bomber til jødiske synagoger i Chicago via fragtpost. Bomberne blev dog afsløret, inden de blev leveret til adresserne.

USA slap igen med skrækken

Ensomme ulve
Anwar al-Awlaki inspirerede også såkaldte ensomme ulve - terrorister, som er svære at spore, fordi de handler på egen hånd - til at udføre angreb på amerikansk jord.

Faisal Shahzad, den pakistanskfødte amerikaner, som forsøgte at detonere en bombe på Time Square i maj 2010, udførte terrorhandlingen, efter at han havde kommunikeret med præsten over internettet.

Ingen kom til skade ved angrebet i hjertet af New York, da bomben var fejlkonstrueret, men amerikanerne blev igen mindet om Anwar al-Awlakis rækkevidde.

Bonusgevinst
USA fik en ekstra gevinst, da droneflyet bombede Anwar al-Awlakis kortege.

En anden amerikanskfødt militant, Samir Khan, der var redaktør for det engelsksprogede terrormagasin Inspire, blev også dræbt i angrebet.

Ifølge yemenitiske regeringskilder var angrebet planlagt i flere uger og fandt sted, da Anwar al-Awlaki kørte i bilkortege nær byen Khashef, der ligger 135 kilometrer øst for hovedstaden Sanaa.