Afrikanske lejesvende hærger i Gaddafi-by

De hårde kampe om Muammar Gaddafis fødeby Sirte i Libyen forstærkes af hævngerrige, afrikanske lejesoldater

Afrikanske lejesoldater udfører hævnangreb i den tidligere libyske leder Muammar Gaddafis fødeby Sirte, som er under angreb af overgangsregeringen TNC's styrker. Det siger en beboer, som er flygtet fra byen før daggry, søndag.

Universitetslektoren i datalogi siger også, at han to gange inden for de seneste tre uger har set en af Gaddafis sønner, Mutassim. Den ene af gangene befandt han sig i et kommandocenter i en hospitalskælder.

- Afrikanske lejesoldater strejfer rundt i byen. De skyder mod huse med antiluftskytskanoner i den vestlige udkant af byen, siger han telefonisk og afviser at oplyse sit navn af sikkerhedsmæssige årsager.

- Jeg tror, at de hævner sig, tilføjer manden og understreger, at knap 80 procent af Sirtes nuværende befolkning oprindelig stammer fra Misrata længere mod vest, som har været en oprørerbastion under opgøret med Gaddafi.

Krigere fra Libyens ny regerende nationale overgangsregering, TNC, har indledt en storoffensiv i et forsøg på at indtage Sirte, hvor nogle af de sidste ubøjelige tilhængere af det styrtede regime fortsat har forskanset sig.

Lektoren siger, at han har set Mutassim Gaddafi ved to forskellige lejligheder, senest for en uge siden, da han dukkede op i lektorens kvarter morgenen efter et voldsomt slag.

Kampene stod mellem Gaddafi-tro soldater mod folk fra fortrinsvis Misrata, siger han og fortæller, at Mutassim ankom næste dag for at forsøge at slutte fred med dem ved at mødes med deres leder. Lektoren stod lige ved siden af ham.

Han tilføjer, at kommandocentret for Gadaffis styrker ligger i kælderen på Sirtes største hospital, hvor han også så Mutassim for tre uger siden, da han var blevet tilkaldt for at løse et problem med deres computersystem.