Vil betale erstatning for 'Bloody Sunday'

- Usmageligt, siger pårørende til de 14 uskyldige, som blev skudt og dræbt af britisk militær i Nordirland, i 1972

Nu vil den britiske regering betale kompensation for 'Bloody Sunday' (Foto: AP)
Nu vil den britiske regering betale kompensation for 'Bloody Sunday' (Foto: AP)

Det britiske forsvarsministerium har - i et brev - meddelt de pårørendes advokater, at man er parat til en økonomisk kompensation efter 'Bloody Sunday'.

For næsten 40 år siden - den 30. januar 1972 - åbnede britisk militær ild mod en katolsk demonstration i Nordirland.

13 døde øjeblikkeligt eller kort efter. De fleste teenagere. Fire en halv måned senere døde endnu en mand af sine skader.

- Vi anerkender den smerte, som familierne har båret på i næsten 40 år. De britiske væbnede styrker handlede forkert. Det beklager regeringen stærkt. I de tilfælde, hvor der foreligger et retsligt erstatningsansvar, vil vi betale, står der i brevet.

Nogle af de pårørende har tidligere udtalt, at de finder tanken om erstatning usmagelig.

Kate og Linda Nash, søstre til drabsofferet William Nash, der var 19 år da han blev skudt og dræbt, siger at de under ingen omstændigheder vil have nogen kompensation.

Sidste år kom konklusionen fra en britisk kommission, der havde undersøgt nedskydningen. Det havde de været 12 år om. Dommen var knusende, ansvaret for massakren var den britiske hær.

Ifølge rapporten skød soldaterne uden at være beskudt og de fortsatte nedskydning selv efter folk havde smidt sig på jorden eller forsøgte at flygte.