Flygtning tiltales for folkedrab i Rwanda

Selvom det er usikkert, om loven kan bruges, så bliver rwander nu tiltalt for folkedrab i hjemlandet

En 49-årig mand fra Rwanda er blevet tiltalt for folkedrab sit hjemland i foråret 1994.

Manden rejste til Danmark i 2001 og slog sig ned i Kirke Sonnerup på Sjælland. Han blev anholdt og fængslet i 2010.

Sagen er opsigtvækkende, fordi Retten i Roskilde i juni afviste, at man overhovedet kan straffe manden efter loven om folkedrab. Det spørgsmål er sendt videre til afgørelse i Østre Landsret.

Men hos landsretten har man afvist at tage stilling, før der er udarbejdet et anklageskrift.

Derfor har den særlige statsadvokat for internationale straffesager, Birgitte Vestberg, valgt at rejse tiltale mod manden.

Det sker efter en efterforskning, der blandt andet har medført afhøringer rundt om i Europa og Afrika.

Striden står om fortolkningen af loven fra 1955. Retten i Roskilde har vurderet, at ordlyden kun gør det muligt at forfølge folk for folkedrab begået på dansk grund.

Rwanderens advokat, Bjørn Elmquist, har tidligere kaldt afgørelsen for en "syngende lussing" til anklagemyndigheden, og dårligt var blækket tørt på anklageskriftet, før Elmquist atter viftede med Retten i roskildes opsigtvækkende afgørelse:

- Anklageskriftet er ikke det papir værd, det er trykt på. Statsadvokaten har slet ikke beføjelser til at rejse tiltale for folkedrab, siger Bjørn Elmquist.

Manden, der er tidligere skoleinspektør i Rwanda, tiltales for drab på et ukendt antal personer, blandt andet ved at have kastet håndgranater mod en gruppe flygtninge på Kabuye Hill, hvor op mod 20.000 tutsier blev dræbt.

Det præcise anklageskrift er endnu ikke offentliggjort. Men et vidne har tidligere forklaret, at manden deltog i en række drab ved en vejspærring, der skulle opfange tutsier under folkedrabet i Rwanda.

Den nu tiltalte mand blev i 2008 idømt livsvarigt fængsel ved en folkedomstol i hjemlandet.