Manden de gerne vil glemme

Billedet af manden, der hoppede ud fra Twin Towers, blev verdensberømt - og røg derefter i glemmebogen i USA

Manden på det ikoniske fotografi er aldrig blevet identificeret endeligt. Men den prisvindende journalist Tom Junod er nået frem til, at det sandsynligvis er 43-årige Jonathan Briley, der arbejdede som tekniker på restauranten Windows of the World. (Foto: Richard Drew/AP)
Manden på det ikoniske fotografi er aldrig blevet identificeret endeligt. Men den prisvindende journalist Tom Junod er nået frem til, at det sandsynligvis er 43-årige Jonathan Briley, der arbejdede som tekniker på restauranten Windows of the World. (Foto: Richard Drew/AP)


ekstrabladet.dk mindes den skelsættende begivenhed for 10 år siden.Man kunne næsten ikke holde ud at se på dem. Tv-billederne, der blev vist i nyhederne igen og igen på en tilfældig tirsdag 11 dage inde i september. Chok, tårer og kuldegysninger bredte sig over hele verden over et New York i total undtagelsestilstand. Kuldegysningerne kommer stadig her ti år efter. Især når man genser optagelserne af de mennesker, der selv vælger at hoppe ud fra de brændende tvillingetårne. For man kan den dag i dag ikke lade være med at fundere over, hvor slemt alternativet var.

Læs også: Her er de omkomne fra 11. september

12. september 2001 prydede fotoet 'The Falling Man' diverse forsider over hele verden og på flere af de største amerikanske aviser. Det ikoniske foto, som er knipset af fotojournalist Richard Drew, blev billedet på den største tragedie, der har ramt USA i nyere tid. En tragedie, som samtidig er den mest veldokumenterede begivenhed i verdenshistorien. Men når amerikanerne mindes årsdagen for 11. september, er det aldrig billederne af de såkaldte 'jumpers', som når avisernes spalter.

Læs også: Psykolog: 'Jumperne' så livet passere

Ikke selvmord
Richard Drew, har selv kaldt sit fotografi 'det mest berømte billede, som næsten ingen har set'. De amerikanske aviser, der bragte det på dagen, modtog nemlig hadebreve og masser af klager fra deres læsere og har ikke turde printe det siden. 'Upassende, kvalmende og en hån mod pårørende' lød det. Siden har det kun været billeder af heroiske redningsfolk, der i medierne har markeret den skæbnesvangre dag.

Læs også: Sådan tog de røven på CIA og FBI

Manden på billedet, som tog ansvar for sin egen død, er aldrig med 100 procent sikkerhed blevet identificeret. Men han var ikke alene. På baggrund af diverse tv-optagelser og vidneforklaringer er det estimeret, at 200 mennesker ud af de 2753, der døde ved angrebet i New York, selv sprang ud fra de brændende tvillingetårne. Måske håbede de på et mirakel, måske mistede de håbet, måske var alternativet bare værre. Alligevel nægter de amerikanske myndigheder, at deres landsmænd tæller i statistikkerne som selvmordere.

Spørger man New York Medical Examiners Office, faldt de uheldigt eller blev kastet ud på grund af eksplosionerne. Selvmord er tabu i det religiøse USA, og ingen kan overskue at tænke på, at deres landsmænd blev tvunget ud i at tage deres eget liv.

Sidste vejrtrækning
Faktum er, at da flyene pløjede igennem først det ene tårn klokken 8.46 og det andet 09.03, var der intet håb for dem, der blev fanget på etagerne over, hvor flyene ramte. Elevatorerne var noget af det første, der blev ødelagt og udelukket som flugtmulighed. Ilden bredte sig faretruende hurtigt i kombination med den kvælende grå røg, der steg opad. Ingen redningshelikoptere kunne komme tæt på bygningerne og redde de desperate mennesker, der hang ud ad vinduerne og skreg om hjælp.

Galleri: Husker du...?

Den sidste mulighed for at trække vejret i ren luft en sidste gang var at tage springet. De havde forhåbentlig ikke åndsnærværelse nok til at vide, at deres liv ville ende med en dump lyd efter en ti sekunders flyvetur med 240 kilometer i timen. En lyd, som har givet vidner på stedet mareridt gennem de seneste ti år.

Kilder: 'The Falling Man' af Tom Junod. '9/11: Memory and Beyond' af Richard Pyle. Wikipedia, 'Reflections of the Falling Man on 9/11', Allen L. Roland.