9/11's helte dør på stribe

De ryddede i månedsvis op ved ground zero og kæmpede for at finde overlevende i ruinerne - men arbejdet har gjort mange af redningsarbejderne syge

Heltene dør på stribe. (Foto: AP)
Heltene dør på stribe. (Foto: AP)


ekstrabladet.dk mindes den skelsættende begivenhed for 10 år siden.

NEW YORK (ekstrabladet.dk): - Jeg troede, det var overstået. Og så –.ti år efter –.kommer et nyt mareridt. Jeg havde forberedt mig på, at han havde et farligt arbejde og kunne dø i en brand eller sammenstyrtning. Men jeg havde aldrig troet, han ville dø af kræft.

Sådan siger enken til brandmand Randy Wiebicke, Madeline, til Ekstra Bladet.

Madeline Wiebickes mand og far til tre, Randy, fik som hundredvis af andre brandmænd fra oprydningsarbejdet omkring Ground Zero blodkræft af det giftige støv, de indåndede ved WTC månederne efter angrebet.

Randy døde i marts i år – ti år efter, han blev udråbt til helt.

Regeringen må leve op til sit ansvar
Nu kæmper hun sammen med mange andre efterladte for at få regeringen til anerkende, at kræften kom af hjælpearbejdet.

- Regeringen må leve op til sit ansvar, så familier til de døde kan overleve efter katastrofen. Vi har begravet vores mænd, vores elskede, vores venner. Det er nok, siger hun.

Indtil i dag er der fundet 263 tilfælde af kræft blandt de 9000 brandmænd, der var udsat for det giftige støv.

Du kan møde Madeline og høre Randys historie, I Ekstra Bladets lørdagsmagasin, EKSTRA, som denne gang er en specialudgave i anledningen af tiårs-dagen for terrorangrebene den 11. september 2001.

EKSTRA har sendt to reportere til New York og Washington og giver dig lørdag 40 sider fyldt med spændende læsestof om dagen, der ændrede verden.

Udover Randys rørende historie får du gribende reportager for mennesker, der blev ofre den dag - og dem, der mirakuløst slap med livet i behold. Læs også om de vilde konspirationsteorier, der opstod efter 11. september, og hvor galt det er gået for bagmændene i Al Qaida siden dengang.

Meget mere om tiårsdagen for verdens mest kendte terrorangreb - i magasinet EKSTRA i Ekstra Bladet lørdag.

Følg med her på sitet på søndag, hvor ekstrabladet.dk markerer 10-året for terrorangrebene på USA med live-dækning fra Ground Zero - og hør tidl. PET-chef og sikkerhedsekspert Hans Jørgen Bonnichsen bud på fremtidens terrortrussel. Stil spørgsmål til ham fra kl. 12.