Psykolog: 'Jumperne' så livet passere

De flere hundrede mennesker, der i desperation kastede sig ud fra de brændende tvillingetårne, følte ingen angst, mens de faldt

(Foto: Richard Drew/AP)
(Foto: Richard Drew/AP)


ekstrabladet.dk mindes den skelsættende begivenhed for 10 år siden.Op imod 200 mennesker anslås at have sprunget ud fra det brændende World Trade Center efter, flyene ramte.

Læs også: Den faldende mand de gerne vil glemme

- De ti sekunder, som faldet har varet, er lang tid. Man når at se hele livet passere. Det ved vi blandt andet fra bjergbestigere, der har været tæt på døden, men som er blevet reddet i sidste sekund. Det gjorde disse mennesker desværre ikke, siger ledende psykolog ved den krisepsykologiske enhed på Rigshospitalet, Anders Korsgaard Christensen.

Læs også: Cellen - Sådan tog de røven på CIA og FBI

- Til gengæld sætter angsten først ind, efter at man har været udsat for en ekstrem krisesituation. Så den har de ikke nået at føle, lyder det. Chefpsykologen forklarer, at de mennesker, der valgte at springe ud, har oplevet en kombination af klarhed og ubegribelighed.

Læs også: Der bliver spundet guld på 9/11

- Hvis man befinder sig i så speciel en situation, som disse mennesker har gjort, går hjernen i et helt specielt mode. På den ene side tænker man tindrende klart og siger til sig selv: Jeg kan ikke komme ud. Jeg må gøre et eller andet. På samme tid har man en helt urealistisk opfattelse af, hvad det er for en situation, man står i. Man tror, det er en drøm eller en film. De vidste godt, at det ikke var en klog beslutning at springe, men de søgte en lille chance for at overleve. Ikke for at dø.