Dansk soldat dræbt i Afghanistan - fire såret

En dansk soldat dræbt af sprængladning lørdag eftermiddag i Helmand. Fire andre er såret, oplyser HOK

En dansk soldat blev lørdag eftermiddag dræbt af en improviseret sprængladning under en patrulje nær Helmand. Fire andre blev lettere såret. (Foto: Thomas Sjørup)
En dansk soldat blev lørdag eftermiddag dræbt af en improviseret sprængladning under en patrulje nær Helmand. Fire andre blev lettere såret. (Foto: Thomas Sjørup)

En dansk soldat blev dræbt, da han under en patrulje lørdag eftermiddag blev ramt af en improviseret sprængladning.

Ifølge chefen for Hærens Operative Kommando, generalmajor Agner Rokos, blev soldaterne ramt af sprængladningen, da de undersøgte en bygning. Der kan muligvis være sket det, at den dræbte soldat er kommet til at udløse en luremine under ransagningen.

Patruljen var fra Bravo-kompagniets 2. deling. De var på patrulje til fods mellem Patrol Baseline og Gereshk, da den improviserede sprængladning - en såkaldt IED - blev udløst.

Fire andre soldater i patruljen blev lettere såret.

Soldaterne er fra Gardehusarregimentet i Slagelse og fra Trænregimentet i Aalborg. Den dræbte soldat er fra Gardehusarregimentet.

Efter eksplosionen fik alle soldaterne førstehjælp, hvorefter de blev fløjet til felthospitalet i Camp Bastion. Ved ankomsten til felthospitalet blev den danske soldat erklæret død.

Chefen for Hærens Operative Kommando generalmajor Agner Rokos udtaler:

- Det er med stor sorg, at jeg har fået meddelelse om, at en af vore soldater er blevet dræbt i Afghanistan, og at fire andre soldater er blevet lettere såret. Vi gør, hvad vi kan for at hjælpe familier og pårørende her hjemme samt for at støtte kammerater og kollegaer i Helmand.

De pårørende er orienteret.

42 danske soldater har mistet livet i Afghanistan.

"Det gjorde mig forfærdelig ondt, da jeg i dag modtog beskeden om, at en dansk soldat er blevet dræbt og fire soldater er blevet såret i Afghanistans Helmand-provins, skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen.

"På en dag som i dag er mine tanker og min dybeste medfølelse hos de pårørende. På trods af sorgen over tabet af en kammerat og kollega fortsætter de danske soldater i Helmand-provinsen med at løse deres vanskelige opgaver for at sikre vores tryghed og sikkerhed og bidrage til et mere fredeligt Afghanistan. De fortjener vores respekt og taknemmelighed".