Rusland skruer charmen på over for Libyen

Rusland støttede ikke Natos aktion i Libyen, men prøver nu at komme på talefod ved at invitere overgangsrådet

Rusland har travlt med at gøre sine hoser grønne over for de nye magthavere i Libyen, og lørdag er der sendt en invitation til det libyske overgangsråd til et møde i Moskva.

Udenrigsminister Sergej Lavrov siger, at hans regering gerne vil diskutere fremtidige russiske energiaftaler med overgangsrådet.

- Vi vil drøfte alt dette, siger Lavrov efter at have fået spørgsmålet, hvad Rusland vil stille op med de oliekontrakter, som blev indgået med den fordrevne leder, Muammar Gaddafi.

- De (overgangsrådet) tilbød at være i kontakt, og vi har inviteret deres respektive repræsentanter til Moskva på deres anmodning, siger Lavrov.

Undlod at stemme
Rusland undlod i marts at stemme for den FN-resolution, der bemyndigede Nato til at gennemføre militære aktioner i Libyen for at beskytte civilbefolkningen.

Undervejs opfordrede Rusland gentagne gange Nato til at indstille aktionen.

Derfor har der været spekulationer om, at de libyske oprørere vil straffe Rusland for, hvad man opfattede som støtte til Gaddafi.

Men overgangsrådet har signaleret, at tidligere energiaftaler vil blive overholdt uanset, hvordan lande har forholdt sig i konflikten. Det vil i så fald også gælde Kina, der ligesom Rusland undlod at støtte FN's resolution.