Pakistan lod Kina se stealth-helikopter

Pakistan gav kinesere adgang til hemmelig amerikansk helikopter, som forulykkede under bin Laden-aktionen

Sådan kan stealth-helikopteren have set ud, vurderer en luftværns-specialist. (Grafik: David Cenciotti)
Sådan kan stealth-helikopteren have set ud, vurderer en luftværns-specialist. (Grafik: David Cenciotti)

Kina har muligvis fået mere at vide om hemmelig amerikansk stealth-teknologi, end CIA bryder sig om.

Financial Times skriver, at den pakistanske efterretningstjeneste i maj gav Kina adgang til den helikopter, som forulykkede, da USA gennemførte aktionen den 2. maj i Pakistan, da verdens mest eftersøgte mand, Osama bin Laden blev dræbt.

Under aktionen brugte de amerikanske specialstyrker to helikoptere, som menes at være ombygget, sådan at de med en særlig stealth-teknologi er svære at se på radarer.

- USA har nu informationer om, at Pakistan gav kinesisk militær adgang til den forulykkede helikopter i Abbottabad, citerer Financial Times en unavngiven efterretningskilde for at sige.

Kilden siger også, at USA havde bedt Pakistan om ikke at lade nogle få adgang til helikoptervraget.

Pakistan har et tæt forhold til Kina og lod ifølge oplysningerne kinesiske efterretningsfolk fotografere helikopteren og tage prøver af det særlige materiale, som gjorde, at amerikanerne kunne snyde de pakistanske radaranlæg.

Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra Pakistans militær, men en kilde fra ISI, den pakistanske efterretningstjeneste, afviser oplysningerne.

Helikopteren blev senere i maj sendt tilbage til USA.

USA og Pakistan er strategiske allierede i kampen mod væbnede islamister. Men den amerikanske aktion imod Osama bin Laden har været en prøvelse for forholdet.

Dels informerede USA ikke Pakistan om aktionen på forhånd, dels har det vakt undren i USA, at bin Laden i flere år kunne bo lige ved siden af et pakistansk militærakademi i en garnisonsby, uden at Pakistan opdagede det.