Mladic vil boykotte retsmøde mandag

Den serbiske general, der anklages for krigsforbrydelser, har ikke tænkt sig at møde i retten i Haag

Mandag er den tidligere bosnisk-serbiske hærchef Ratko Mladic tilsagt til at møde i retten ved FN's krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien i Haag. Men han dukker sandsynligvis ikke op, siger en serbisk advokat.

- Kun såfremt han tvinges til det, vil han komme til retsmødet. Mladic vil først deltage i retsmøder, når han har sit eget hold af serbiske forsvarsadvokater på plads, siger advokat Milos Saljic fra Beograd til nyhedsbureauet Reuters.

Ved mandagens møde skal Mladic tage stilling til de 11 anklagepunkter, der er rejst imod ham. Anklagerne handler blandt andet om folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Ved det første retsmøde den 3. juni ville den 69-årige Mladic ikke tage stilling til skyldsspørgsmålet. Tavsheden gav den stærkt svækkede Mladic 30 dages betænkningstid.

Møder han ikke op mandag og erklærer sig 'skyldig', vil retten registrere det som 'ikke skyldig' på hans vegne. Det samme sker, hvis Mladic møder op, men fortsat afviser at tage stilling til anklagerne mod ham.

Mladics tidligere politiske chef Radovan Karadzic boykottede også de indledende retsmøder, da han blev anklaget ved retten i Haag i 2009. Det anses for usandsynligt, at retten vil tvinge Mladic til at troppe op mandag.

Ved det første retsmøde nøjedes han stort set med med at konstatere, at "jeg er general Mladic", og sad under det meste af retsmødet roligt på sin stol med et udtryksløst ansigt.

Kun da retsformand Alphons Orie læste anklagerne om massakren i Srebrenica i 1995, hvor 8000 muslimske mænd og drenge blev henrettet, rystede den krigsforbrydermistænkte Mladic på hovedet.

Hans nuværende serbiske forsvarer, Aleksandar Aleksic, er udpeget af FN-domstolen.

Mladic, der hævder at være alvorlig syg, er kommet ud af sit fængselshospital i den hollandske by, og fordriver nu tiden ved at spille skak med sine medindsatte.