Frankrig giver libyske oprørere våben

Frankrig indrømmer at have givet våben til libyske oprørere. Det strider måske mod FN's våbenembargo

Frankrig indrømmer som det første land, at det har forsynet de libyske rebeller, der forsøger at vælte Libyens leder Muammar Gaddafi, med våben.

Franskmændene siger, at det ikke har forbrudt sig mod FN's våbenembargo i Libyen, da våbnene blev givet for at forsvare civile, der var truet af Gaddafi-styret.

- Vi bestemte os for at give våben til civilbefolkningen til selvforsvar, fordi vi mener, at disse folk var truet, siger Gerard Araud, Frankrigs FN-ambassadør.

Avisen Figaro citerer unavngivne kilder for, at Frankrig har brugt faldskærme til at smide raketstyr, rifler, maskinpistoler og anti-tankmissiler ned til oprørerne.

En talsmand fra det franske militær har bekræftet rygterne om Frankrigs våbenleverance, hvilket har fået flere FN-ambassadører til at spekulere i, at det kan stride mod våbenembargoen, da der ikke er indhentet tilladelse hos FN's Sikkerhedråds Libyen-komité.

- I særlige tilfælde kan vi ikke implementere paragraf 9, når det handler om at beskytte civile, siger Araud.

Storbritanniens minister for international strategi, Gerald Howarth, siger, at Frankrigs våbenleverance kan skabe problemer.

- Det skaber en hel del problemstillinger, ikke mindst i forhold til FN's resolution, selvom det under visse omstændigheder klart kan retfærdiggøres, siger han.