Oprørere taber terræn ved Tripoli

Raketangreb mod oprørere tæt ved Tripoli svækker håbet om et snarligt gennembrud under konflikten i Libyen

Libyske oprørere, der var trængt frem til et område kun 80 kilometer fra Muammar Gaddafis base i hovedstaden Tripoli, blev fredag tvunget på tilbagetog, da regeringsstyrker beskød deres stillinger med raketter.

Oprørsbevægelsen fremstød for fem dage siden til udkanten af den lille by Bir al-Ghanam havde øget forhåbningerne om et gennembrud i den fire måneder lange konflikt, som er blevet den blodigste i forbindelse med 'Det Arabiske Forår'.

En fotograf fra Reuters i området siger, at oprørerne var ved at forberede et angreb fra en højderyg nær Biral-Ghanam, men måtte fortrække, da de blev udsat for et bombardement af russisk-fremstillede Grad-raketter.

Angrebet på oprørernes stillinger understreger, at Gaddafis styrker fortsat er i stand til at kæmpe effektivt imod oprørerne efter 15 uger med Nato-angreb.

Frustrationen over manglen på fremskridt i konflikten har ført til stadig flere gnidninger blandt de Nato-allierede, og nogle af de deltagende lande taler mere og mere om krigens omkostninger og civile tab.

Der er samtidig uenighed om, hvordan Nato skal hjælpe oprørerne.

Frankrig erkendte i denne uge, at det har leveret våben til oprørere for at beskytte civile mod Gadaffis styrker. Indrømmelsen fik øjeblikkeligt Rusland til at beskylde Frankrig for 'grove krænkelser' af FN's våbenembargo mod landet.

Gaddafis datter, Aisha, sagde i et tv-interview sent torsdag, at hendes far er parat til at finde frem til en forhandlingsløsning med oprørerne, hvis det er nødvendigt for at stoppe blodsudgydelserne. Erklæringen tyder på, at der er ved at komme en ny tone fra regimet.