Europa tripper nervøst inden græsk drama

Europæerne skal være forberedt på det værste inden græsk kriseafstemning, siger den tyske finansminister

Europas politikere tripper nervøst, inden Grækenlands parlament i den kommende uge stemmer om en benhård spareplan, og Euro-landene må være forberedt på det værste, hvis Grækenland går rabundus.

Det siger den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, i et interview til avisen Bild am Sontag.

- Vi gør alt for at afværge en farlig optrapning for Europa, men vi må på samme tid være forberedt på det værste, mener han.

- Hvis tingene udvikler sig anderledes, end hvad alle forventer, så har vi selvfølgelig et større sammenbrud, konstaterer den tyske finansminister.

Lignende situation i 2008
Schäuble trøster sig med, at det i 2008 lykkedes det internationale samfund at forhindre et totalt sammenbrud i det internationale finanssystem ved at tale sammen og takle krisen i fællesskab.

Han advarer det græske parlament mod at stemme sparepakken ned. Det vil alvorligt rokke ved stabiliteten i euro-samarbejdet.

Parlamentet i Athen ventes onsdag og torsdag at stemme om premierminister George Papandreous spareplan, der er dybt upopulær blandt de græske vælgere. Der er varslet omfattende strejker, mens parlamentet stemmer om kriseplanen.

Flere medlemmer af Papandreous eget socialistparti er skeptiske, og det borgerlige oppositionsparti Ny Demokrati nægter at være med til at stemme planen igennem.

Kriseplanen vil føre til drastiske nedskæringer i den offentlige service, privatisering af statsejendom og højere skatter.

Hvis det græske parlament ikke vedtager kriseplanen, vil EU og Den Internationale Valutafond (IMF) smække pengekassen i. Det vil reelt betyde en græsk statsbankerot.

Grækenland fik sidste år stillet en lånepakke på 110 milliarder euro til rådighed af EU og IMF, og der forhandles om nye lån i samme størrelsesorden.

Mange økonomer frygter, det vil udløse en ny global finanskrise, hvis Papandreou taber.