Oberst eftersøges for massevoldtægt

Myndighederne i Den Demokratiske Republik Congo eftersøger en oberst efter voldtægt af 170 kvinder

Myndighederne i Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo) oplyser, at de "aktivt" leder efter en oberst, der menes at stå bag et angreb, hvor op mod 170 kvinder blev voldtaget.

En talsmand for DR Congos væbnede styrker (Fardc) har ellers tidligere afvist, at oberst Niragire Kifaru, der tidligere stod på oprørernes side, men nu er skiftet over til Fardc, skulle være indblandet i angrebet.

- Der er enheder, som er sendt ud for at fange ham og hans mænd, siger regeringstalsmand, Lambert Mende, til nyhedsbureauet AFP.

- Han beskyldes for voldtægt og plyndring, fortsætter han.

Ifølge FN's Flygtningehøjkommissariat blev op til 170 kvinder voldtaget under voldsomme angreb på landsbyerne Nyakiele og Abala i den urohærgede provins Sydkivu mellem den 10. og 12. juni.

Kort efter angrebene oplyste myndighederne i området, at Kifaru og de omkring 200 soldater under hans kommando stod bag angrebene.

Kifaru er tidligere medlem af Mai Mai-militsen, der nu er blevet en del af Fardc.

Den congolesiske hær har overtalt flere tidligere oprørsledere til at træde ind i Fardc med løfter om en høj militær rang og arbejde til soldaterne under deres kommando.

Oberstløjtnant i Fardc, Sylvain Ekenge, siger til AFP, at hæren har været i kontakt med Kifaru og bedt ham overgive sig.

- Han siger, at han er bange, og at han ikke har gjort noget, siger Ekenge.

Regeringstalsmanden Lambert Mende siger imidlertid, at "det er ikke op til Kifaru at sige, at han er uskyldig".

Menneskerettighedsgrupper og flere regeringer har længe klaget over, at uhyrlige forbrydelser begået af soldater i DR Congo forbliver ustraffet.