Lene Espersen: Gaddafis dage er slut

- Han har mistet al legitimitet, siger den danske udenrigsminister

Søren Espersen (DF), udenrigsminister Lene Espersen (K), Naser Khader (K), Helle Thorning Schmidt (S) og Margrethe Vestager (R) på vej hjem efter onsdagens lynvisit i Libyen. (Foto: Joachim Adrian)
Søren Espersen (DF), udenrigsminister Lene Espersen (K), Naser Khader (K), Helle Thorning Schmidt (S) og Margrethe Vestager (R) på vej hjem efter onsdagens lynvisit i Libyen. (Foto: Joachim Adrian)

Ved at anerkende de libyske oprøreres Nationale Overgangsråd, NTC, giver Danmark en entydig besked til Libyens leder, Muammar Gaddafi.

Det siger udenrigsminister Lene Espersen (K), efter at hun sammen med flere politikere fra Christiansborg onsdag mødtes med nogle af medlemmerne af oprørsrådet i den oprørskontrollerede by Benghazi i det østlige Libyen.

- Vi sender et meget klart signal om, at Gaddafis dage er slut i Libyen. Han har mistet al legitimitet, og den eneste legitime repræsentant for det libyske folk i denne overgangsfase er NTC.

- De er de eneste, der helhjertet formår at samle befolkningen og arbejde hen mod frihed og demokrati. Derfor skal vi naturligvis udbygge vores politiske kontakter med dem, og det har vi gjort i dag, siger Lene Espersen.

Sammen med politikere fra de partier, som støtte den danske indsats, heriblandt Helle Thorning-Schmidt (S), Margrethe Vestager (R) og Søren Espersen (V), fik hun lejlighed til at diskutere oprørsrådets planer om at indføre demokrati, ytringsfrihed og ligestilling mellem kønnene i Libyen.

Og selvom iagttagere er usikre på, hvor rådet reelt står i forhold til demokrati, og hvor stor støtte rådet har i den libyske befolkningen, så var både Helle Thorning-Schmidt, Sørens Espersen og Lene Espersen overbeviste efter mødet:

- Jeg har fra starten været nervøs for, om der vil komme forskellige grupper, som vil slås om at lede Libyen frem mod demokrati. Men vi kan se, at alle de mennesker, som hopper af og ikke længere ønsker at støtte Gaddafi, støtter op om NTC, siger Lene Espersen.

Hun er "helt overbevist" om, at det 33 mand store oprørsråd mener det, når de taler om demokrati.

- Derfor tror jeg også vi for en gangs skyld kan sige, at vi står i et historisk øjeblik for Libyen. Vi står i begyndelsen til fødslen af et nyt demokrati, siger Lene Espersen.