Gaddafis fodbolddrenge hopper af

Fire fra det libyske landshold er blandt det kuld af fodboldspillere, der hopper af til oprørerne

17 af Libyens mest kendte fodboldspillere har brudt med Muammar Gaddafis regime og har sluttet sig til oprørerne. Det rapporterer det britiske BBC.

Blandt afhopperne er landsholdsmålmanden Juma Gtat og tre af hans landsholdskolleger.

Det er en meget stor propagandasejr for de libyske oprørere. Hele Nordafrika er besat af fodbold, også i Libyen, selv om landet aldrig har ført det langt i international fodbold.

De 17 fodboldspillere annoncerede deres afhopning til BBC under et møde natten til lørdag. Det fandt sted i Nafusa-bjergene i det vestlige Libyen, som kontrolleres af oprørerne.

Landsholdsmålmanden Juma Gtat håber, at Gaddafi forstår budskabet - at det er fra alle dele af Libyen, at man kræver hans afgang.

- Jeg siger til oberst Gaddafi, at han skal lade os være i fred og give os lov til at skabe et frit Libyen. Ja i virkeligheden ønsker jeg, at han helt forlader dette liv, siger han med et stort grin.

Slag i ansigtet
For Gaddafi-familien er det et slag i ansigtet. Fodbold har været et vigtigt aktiv for familien.

Den ene af Muammar Gaddafis sønner, Al-Saadi, havde for knap ti år en næsten surrealistisk karriere i italiensk fodbold.

Først tegnede Al-Saadi kontrakt med klubben Perugia, og trænede senere med Rom-klubben Lazio, inde han rundede af med en meget kort optræden i Udinese - endnu en Serie A-klub.

Han fik i sin første klub Perugia karantæne for dopingmisbrug, men havde sparsomme optrædener mod blandt andet Juventus.

Senere er det blevet bekræftet, at premierminister Silvio Berlusconi, som stod på venskabelig fod med Gaddafi, pressede klubberne til at hyre den ikke særlig talentfulde Saadi.

Saadi er i dag i dag leder for en libysk specialstyrke, der bekæmper oprørerne.