USA vil trække 10.000 soldater ud i år

Barack Obama garanterer, at 33.000 amerikanske soldater trækkes ud af Afghanistan inden sommeren 2012

Præsident Obama har netop offentliggjort en stor tilbagetrækning fra Afghanistan. (Foto: Carolyn Kaster/AP)
Præsident Obama har netop offentliggjort en stor tilbagetrækning fra Afghanistan. (Foto: Carolyn Kaster/AP)

Næste måned begynder USA en gradvis tilbagetrækning af sine soldater i Afghanistan, og i løbet af 2011 skal styrken reduceres med 10.000 soldater. Det siger den amerikanske præsident Barack Obama i en tv-transmitteret tale onsdag.

Inden næste sommer er det hensigten, at totalt 33.000 soldater er vendt hjem fra den mangeårige kamp mod al-Qaeda og Taleban-bevægelsen i Afghanistan. Aktuelt har USA 100.000 soldater i Afghanistan.

- Amerika, tiden er inde til at fokusere på vores eget land, sagde Obama.

Obama forklarede, at tilbagetrækningen muliggøres af, at al-Qaeda er under det største pres siden terrorangrebene i USA den 11. september 2001, der var forløberen til det amerikanske militærs engagement i Afghanistan.

- al-Qaeda er fortsat farlig, og vi skal årvågne med hensyn til angreb. Men vi har presset dem ud på nederlagets kurs, og vi helmer ikke, før opgaven er afsluttet, sagde Obama.

Oplysningerne om et presset al-Qaeda stammer fra den militære aktion mod terrorbevægelsens tidligere leder Osama bin Laden den 2. maj.

Her lykkedes det ikke bare at dræbe bin Laden; de amerikanske elitetropper indsamlede også en mængde informationer om al-Qaeda.

- Bin Laden gav udtryk for bekymring over, at al-Qaeda har vanskeligheder med at rekruttere erstatninger for de terrorister, der bliver dræbt, sagde Obama og henviste til det indsamlede materiale fra aktionen i maj.

Obama nævnte også, at bin Laden var utilfreds med al-Qaedas manglende succes med at fremstille USA som et land i krig mod islam.

Endelig gav den amerikanske præsident udtryk for, at han anser det muligt at skabe fremskridt i Afghanistan gennem forhandlinger med Taleban.

1 af 2 10.000 amerikanske soldater skal trækkes ud af Afghanistan. (Foto: Kevin Frayer/AP)
2 af 2 Præsident Obama har netop offentliggjort en stor tilbagetrækning fra Afghanistan. (Foto: Carolyn Kaster/AP)