Espersen: Obama er på linje med dansk plan

Den danske udenrigsminister udtrykker tilfredshed men den delvise amerikanske tilbagetrækning fra Afghanistan

Præsident Obamas udmelding om tilbagetrækning af amerikanske soldater fra Afghanistan er helt på linje med den danske Helmand-plan for 2011-2012, som kridter banen op for de næste års danske indsats.

Det siger udenrigsminister Lene Espersen (K), efter at den amerikanske præsident i en tale torsdag morgen, dansk tid, bebudede, at USA i næste måned påbegynder en gradvis tilbagetrækning af sine soldater.

I løbet af 2011 skal styrken reduceres med 10.000 soldater, og inden sommer er det hensigten, at totalt 33.000 soldater er vendt hjem, sagde Obama i den tv-transmitterede tale.

Lene Espersen hæfter sig i en pressemeddelelse ved, at troppereduktionen alene vil blive gennemført fra de ekstra styrker, som blev indsat i 2010:

- USA og det øvrige internationale samfund satte sidste år ekstra tropper ind i Afghanistan. Målet var at give den militære indsats nyt momentum og skabe forudsætningerne for en gradvis overdragelse af sikkerhedsansvaret til afghanerne, udtaler Lene Espersen.

Hun pointerer, at planen nu er, at afghanerne overtager det fulde ansvar for sikkerheden ved udgangen af 2014.

- De ekstra styrker har skabt gode resultater. Flere af Talibans vigtigste tilflugtssteder i Kandahar og Helmand kontrolleres i dag af de afghanske sikkerhedsstyrker i samarbejde med de internationale styrker.

- Samtidig ser vi de første, begyndende tegn på, at dele af Taliban ikke længere er helt så afvisende over for en politisk løsning, lyder det fra den danske udenrigsminister.

Hun understreger, at presset på Taliban skal fastholdes:

- Men det er en opgave som gradvist skal overdrages til afghanerne selv. Det er også kernen i præsident Obamas udmelding, siger Lene Espersen.