Nedskydning afslører nyt amerikansk våben

En styrtet helikopter i Libyen afslører, at USA bruger et helt nyt våben i krigen med Gaddafi

MQ-8 Fire Scout-helikopteren har både skarpe øjne og tænder - ud over diverse kameratyper kan den nemlig udstyres med laserstyrede missiler. (Foto: U.S. Navy)
MQ-8 Fire Scout-helikopteren har både skarpe øjne og tænder - ud over diverse kameratyper kan den nemlig udstyres med laserstyrede missiler. (Foto: U.S. Navy)

De første meldinger gik på, at Gaddafis tropper i går havde skudt en af de nyligt indsatte Apache-kamphelikoptere ned, men virkeligheden viste sig at være en helt anden, skriver blandt andet BBC.

Den styrtede helikopter er nemlig en ny type robothelikopter, der i al ubemærkethed er blevet sat ind i Libyen.

- Vi er ved at undersøge årsagerne til styrtet, men vi kan bekræfte, at vi ikke har mistet nogen angrebshelikoptere, siger NATO-repræsentant Mike Bracken til BBC.

Læs også: Militærekspert: Har aldrig set noget lignende

Modellen der faldt til jorden var nemlig en 'MQ-8 Fire Scout', der bliver lavet af våbenproducenten Northtrup Grumman. Ligesom da et helikopterstyrt i Pakistan afslørede en hemmelig stealth-helikopter, havde amerikanerne sikkert helst set, at deres hemmelig våben var forblevet en hemmelighed.

Den lille robothelikopter lader nemlig USA's elektroniske øjne komme ualmindeligt tæt på Gaddafis tropper.

Læs også: Overvågede bin Laden med ubemandede fly

- Drone-helikopteren udførte efterretning, overvågning og rekognosering over Libyen for at holde øje med oberst Gaddafis styrker, der truer civilbefolkningen, siger Mike Bracken.

Men 'ild-spejderen' har ikke kun skarpe øjne, men også skarpe tænder. Den kan nemlig udstyres med laserstyrede missiler.

Den har kun været i brug siden 2008, hvor den blandt andet har fløjet i narkokrigen og i kampen mod pirater. Men styrtet i Libyen er første gang, hvor det er bekræftet, at den har været i rigtig krig.