Gaddafi planlagde krigsforbrydelser

Oprørsstyrker i Libyen har samlet tusindvis af dokumenter sammen, som i følge dem selv beviser, at Gaddafi har begået krigsforbrydelser

Et hold på 60 libyske advokater har i de seneste måneder samlet tusindvis af papirer ind, som menes at kunne hjælpe med at få Gaddafi dømt skyldig i krigsforbrydelser (Foto: AP)
Et hold på 60 libyske advokater har i de seneste måneder samlet tusindvis af papirer ind, som menes at kunne hjælpe med at få Gaddafi dømt skyldig i krigsforbrydelser (Foto: AP)

Tusindvis af nye dokumenter afslører, hvordan Muammar Gaddafi gav ordre om at sulte og ikke mindst bombe civilbefolkningen i oprørsbyen Misrata, skriver The Guardian.

Dokumenterne er blevet samlet af et hold efterforskere, som prøver at skaffe beviser for, at Gaddafi kan være skyldig i krigsforbrydelser. Papirerne, som de indtil videre har samlet sammen, bliver nu opbevaret et hemmeligt sted i den Misrata.

Fælende beviser
Den britiske avis har set nogle af de belastende papirer og ifølge dem, vil de kunne fungere som fælende beviser, hvis Libyens diktator i fremtiden skulle blive stillet for den internationale krigsforbryderdomstol i Haag.

Domstolens anklagere forventes at rejse til byen for at gennemgå de tusindvis af papirer, så snart de daglige bombardementer stopper.

Stopper forsyninger
Et enkelt dokument skulle efter sigende vise, hvordan en general instruerer sine styrker i at forhindre at forsyninger kommer ind i Misrata:

- Det er helt forbudt for biler med forsyninger og brændstof at komme forbi vores tjekpunkter på vej ind i Misrata, skulle general Youssef Ahmed Basheer Abu Hajar have skrevet i et dokument til sine folk.

Havet skal blive rødt af blod
I følge efterforskerne er der også beskrevet, hvordan Misrata skal bombes sønder og sammen. Samtidig er der en besked direkte fra Gaddafi, som siger, at 'Det blå hav skal blive rødt af indbyggernes blod'.

Dokumentsamlingen forventes at blive en hjørnesten i en retssag mod Gaddafi, hans søn Saif al-Islan og hans efterretningschef Abdullah Senussi, hvis krigsforbryderdomstolen vælger at sigte ham, for de forbrydelser papirerne siges at kunne dokumentere.

Frygtløse advokater
Bag indsamlingen af beviser står et hold af 60 libyske advokater, som har gennemgået flere militærbaser og politistationer, efter de var blevet overtaget af oprørsstyrkerne. Egentlig ville styrkerne have brændt bygningerne ned, men advokaterne fik dem overbevist om, at det var bedre at lade være, så de kunne sikre bevismaterialet.

Misrata har været belejret af Gaddafis styrker i over fire måneder.