Nødlanding i Rusland koster 44 livet

40 dræbte og otte tilskadekomne, da fly styrter ned bare én kilometer fra lufthavn i det nordlige Rusland

(AP Photo/AMVID via APTN)
(AP Photo/AMVID via APTN)

Et russisk fly af typen Tupolev-134 med 43 passager og ni besætningsmedlemmer om bord brækkede i flere dele og brød i brand under en nødlanding i den nordlige del af Rusland.

44 blev dræbt, mens otte overlevede ulykken, oplyser en talsmand for det russiske katastrofeministerium.

Blandt de overlevende er et russisk søskendepar, en niårig dreng og hans fem år ældre søster, som begge er indlagt på hospitalet med svære kvæstelser.

Deres mor omkom ved ulykken, der skete kort før midnat mandag.

Flyet var på vej fra Domodedovo-lufthavnen i Moskva til byen Petrozavodsk, hovedstad i den autonome republik Karelien, da det styrtede ned cirka én kilometer fra lufthavnen i Petrozavodsk omkring 450 kilometer fra Sankt Petersborg.

Passagerflyet ejes af RusAir, som hovedsageligt beskæftiger sig med charterflyvninger mellem det vestlige Rusland og Østeuropa.

Ifølge nyhedsbureauet Interfax var hovedparten af passagererne russiske statsborgere, men også en svensk statsborger, en hollænder og to ukrainere er blandt de dræbte.

Årsagen til ulykken kendes endnu ikke, men flyets databoks, der muligvis kan kaste lys over grunden til styrtet, er fundet.

Den russiske vicepremierminister, Sergej Ivanov, siger imidlertid, at ulykken formentlig skyldes en pilotfejl.

- Piloten begik en fejl. I dårligt vejr og tåge svingede han mod højre og forsøgte visuelt at finde landingsbanen indtil sidste minut, hvilket ikke lykkedes, konstaterer Ivanov.

Vicepremierministeren sammenligner mandagens ulykke med flystyrtet i Smolensk i april 2010, hvor den polske præsident Lech Kaczynski blev dræbt.