Syrien rammes af flere EU-sanktioner

EU vil sætte flere personer og virksomheder på den syriske sanktionsliste. Frankrig tvivler på virkningen

Urolighederne i Syrien får nu EU til at komme med sanktioner mod landet. (Foto: AP)
Urolighederne i Syrien får nu EU til at komme med sanktioner mod landet. (Foto: AP)

Den syriske præsident, Bashar al-Assads tale til befolkningen har ikke styrket EU's tro på, at volden i Syrien aftager lige foreløbig. Tværtimod.

EU-landene er mandag blevet enige om at foretage yderligere stramninger af sanktionerne mod Syrien.

- Man må sige, at Assad's tale ikke har fået os til at ændre opfattelse af situation, siger udenrigsminister Lene Espersen (K), efter et EU-udenrigsministermøde i Luxembourg.

- Vi forventer, at der allerede torsdag træffes en formel beslutning om at udvide sanktionslisten. Og som noget helt nyt vil vi også sætte virksomheder, som understøtter regimet, på listen. Simpelthen for at lukke deres pengepung, siger udenrigsministeren.

Forsøgt to gange
EU har tidligere i to omgange forsøgt at råbe det syriske regime op ved at pålægge præsidenten og hans inderkreds indrejseforbud samt indefryse deres penge i EU.

Det har dog ikke fået regimet til at stoppe volden mod oprørerne og civilbefolkning. Alligevel mener Lene Espersen, at den nye runde med sanktioner vil få en effekt.

- Jeg tror på, det skaber et internt pres. Ikke kun ved indrejseforbud og indefrysninger af aktiver, men også ved at ramme virksomhederne. Hvis noget gør ondt, så er det at få lukket indtægtskilderne, siger hun.

Den franske udenrigsminister, Alain Juppe, har svært ved at se, at præsidenten vil ændre holdning.

- Nogle mener, at han (Syriens præsident, red.) stadig har tid til at ændre vej og forpligte sig til en reformproces. For mit eget vedkommende tvivler jeg på det. Jeg tror, at "point of no return" er nået, siger Juppe til nyhedsbureauet AFP.

EU er samtidig blevet enig om at øge samarbejdet med Tyrkiet, der er naboland til Syrien. Det skal også være med til at lægge yderligere pres på det syriske regime.