Dansk minerydder: Libyere er i lykkerus

Dansker er i uroplagede Libyen for at forhindre uheld med magasiner og sprænghoveder, som flyder i gaderne

På museerne viser unge som gamle ammunitionsfund frem. I gaderne leger børn på Nato-bombede kampvogne. Og flere indbyggere samler granater ind og fortæller stolt: "Den blev jeg ramt af".

Den libyske by Misrata har i lang tid været en kampzone, hvor bomber og granater er fløjet om ørerne på indbyggerne.

Men selvom mange af byens beboere har mistet livet i kampene - og flere huse er bukket under for bombardementerne - går beboerne i Libyens tredjestørste by rundt med et smil på læben.

- Folk er i en lykkerus. De er glade for, at Gaddafi er trængt tilbage, og de vil ikke stoppe kampen, før han er helt væk, fortæller 40-årige danske Johnny Thomsen, som er udsendt af Folkekirkens Nødhjælp for at fjerne den ammunition, som flyder i gaderne.

Folk glæder sig over, at der nu er forandring på vej i landet, som i mange år har været styret af Muammar Gaddafi.

- En af mine kolleger har været her før, og han siger, at stemningen er helt forandret. Den er ikke nær så trykket som tidligere, og folk kan pludselig snakke frit med os, siger han.

Den store eufori i den lokale befolkning har dog skabt problemer for Johnny Thomsens arbejde - og ikke mindst farlige situationer for befolkningen selv.

- Børn løber rundt og leger i kampvogne med farlig ammunition. Ja, nogle kampvogne er nærmest blevet turistmål, siger han og fortsætter:

- Og nu har vi lige været ude ved et område, hvor de lokale fiskere havde fjernet sprænghovedet fra en granat for at bruge det til at fiske med. De ville simpelthen lade det eksplodere under vandet, så fiskene dør og kommer op til overfladen.

Johnny Thomsen og hans hold skal blive i Misrata til udgangen af juli, men han håber, at de kan få penge til at blive der endnu længere.

Der er fortsat kampe mellem oprørere og regeringsstyrker i byen. For en uge siden blev mindst 20 personer dræbt og flere end 80 andre såret efter et angreb fra regeringsstyrkerne.