Aktivister vil demonstrere i Marokko

Aktivister i Marokko er ikke tilfredse med kongens forfatningsforslag og vil demonstrere søndag

Aktivister i Marokko er ikke tilfredse med kongens forfatningsforslag og vil demonstrere søndag. (Foto: AP)
Aktivister i Marokko er ikke tilfredse med kongens forfatningsforslag og vil demonstrere søndag. (Foto: AP)

Marokkos ungdomsbaserede 20. Februarbevægelse opfordrer til landsdækkende demonstrationer mod de forfatningsforslag, som Marokkos kong Mohammed VI har fremlagt.

- De nationale koordinatorer (af bevægelsen, red.) har opfordret til en demonstration søndag for en ægte demokratisk forfatning og et parlamentarisk monarki, siger et medlem af bevægelsen til det franske nyhedsbureau AFP.

Fredag fremlagde kong Mohammed VI forslag til en ny forfatning, der vil svække kongens magt og styrke regeringen og parlamentet.

- Den plan, som kongen fremlagde i går (fredag, red.) imødekommer ikke vores krav om en ægte deling af magten. Vi vil søndag protestere fredeligt mod den plan, siger aktivisten.

Det fremgår af kongens udkast, at han ikke har udsigt til at blive arbejdsløs. Han skal fortsat spille en nøglerolle i sager, der angår nationens sikkerhed, en række militære spørgsmål samt religiøse anliggender.

Kongen skal også fortsat have ret til at opløse parlamentet og udskrive nyvalg.

Derimod bliver det ifølge udkastet fremover premierministerens opgave at udnævne ministre, embedsmænd i administrationen og ledere i statsdrevne virksomheder.

Efter vinterens store demonstrationer og omvæltninger i Tunesien og Egypten har Marokko også været ramt af protester mod kongestyret.

Men demonstrationerne har i omfang været langt mindre, da kongen allerede i marts signalerede vilje til forandringer.