Japan renser radioaktivt atomkraftvand

Eksperter går i gang med at rense radioaktivt vand fra det forulykkede atomkraftværk Fukushima.

Tre måneder efter, at tre reaktorer nedsmeltede på et japanske atomkraftværk Fukushima, er eksperter gået i gang med at rense radioaktivt kølevand fra kraftværket.

Samtidig planlægger den japanske regering at udvide evakueringszonen omkring værket af frygt for indbyggernes sundhed.

Rensningen af det radioaktive vand sker med hjælp fra amerikanske og franske eksperter, der også har medbragt avanceret udstyr til processen, der bliver langvarig.

Værket blev sat ud af kraft på grund af flere eksplosioner, efter et voldsomt jordskælv og en efterfølgende tsunami oversvømmede Fukushima. Tre reaktorer smeltede ned og medførte udslip af radioaktive materialer, der har forurenet store områder omkring værket.

Se billeder fra det ødelagte Japan

Sideløbende med oprydningen på Fukushima planlægger regeringen i Tokyo at udvide området omkring Fukushima, hvorfra beboere skal evakueres. Hidtil er 80.000 naboer til værket forflyttet i en radius på 20 kilometer.

I flere byer i nærheden af værket er der målt høj radioaktivitet, og herfra skal indbyggerne også flyttes. Eksperter undersøger stadig, hvor mange byer der skal evakueres.

Tidligere på ugen meddelte regeringen, at gravide skal flyttes væk fra en række byer, hvor der er målt forhøjet radioaktivitet.