Rusland: Gaddafi og oprørere forhandler

Muammar Gaddafis ledelse fører direkte samtaler med de libyske oprørere, siger russisk udsending - oprørsleder nægter

Den russiske diplomat Mikhail Margelov passerer et portræt af oberst Gaddafi på gaden i Tripoli. Den russiske præsidents særlige udsending i Libyen besøgte et bombemål nær Gaddafis hovedkvarter, da han i går, torsdag var på besøg i det urohærgede nordafrikanske land. (Foto: AP)
Den russiske diplomat Mikhail Margelov passerer et portræt af oberst Gaddafi på gaden i Tripoli. Den russiske præsidents særlige udsending i Libyen besøgte et bombemål nær Gaddafis hovedkvarter, da han i går, torsdag var på besøg i det urohærgede nordafrikanske land. (Foto: AP)

Den libyske ledelse i Tripoli fører direkte samtaler med repræsentanter for de oprørere, der i tre måneder har forsøgt at fjerne Muammar Gaddafi fra magten i Libyen.

Det siger den russiske præsidents udsending, Mikhail Margelov, som torsdag var i Tripoli.

Samtidig siger Gaddafis søn Saif al-Islam, at et parlamentsvalg under internationale overvågning er den eneste vej ud af den politiske krise i landet.

Lederen af oprørsbevægelsen i Libyen, Mahmoud Jibril, afviser dog, at oprørerne forhandler med Muammar Gaddafis regime, skriver nyhedsbureauet AFP.

Sarkozy informeret
- Jeg er blevet informeret om, at der er direkte samtaler i gang mellem Gaddafis styre i Tripoli og repræsentanter for oprørerne i Benghazi, siger Mikhail Margelov efter samtaler med den libyske premierminister, Baghdadi al-Mahmudi, til det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

Forhandlinger er foregået i Paris, og den franske præsident, Nicolas Sarkozy, skal være orienteret.

Mødtes med oprørere
Margelov mødtes med repræsentanter for oprørerne i deres hovedby Benghazi i sidste uge. Han siger ikke noget om, hvad samtalerne i Paris konkret er gået ud på, og oprørernes Nationale Overgangsråd, NTC, har ikke bekræftet samtalerne.

En talsmand for NTC siger, at rådets krav er uændret. Gaddafi skal væk efter 41 år ved magten.

Internationale valgobservatører
Samtidig siger Muammar Gaddafis søn Saif al-Islam, at eneste mulighed for at løse konflikten i det nordafrikanske land er valg.

- Omgående valg under international observation er eneste løsning, siger han til den italienske avis Corriere della Sera.

1 af 4 Den russiske udsending i Libyen, Mikhail Margelov (til venstre) og den libyske premierminister Baghdadi al-Mahmoudi (til højre) under deres møde i Tripoli i går, torsdag. (Foto: AP)
2 af 4 Moammar Gaddafis søn, Saif al-Islam, siger til italiensk presse, at et valg, overvåget af internationale observatører, er den eneste vej frem for Libyen. (Foto: AP)
3 af 4 Den franske præsident Nicolas Sarkozy, her til venstre under møde med repræsentanter for den libyske overgangsregering, som endnu ikke er anerkendt af bl.a. FN, er efter sigende informeret om forhandlingerne mellem Gaddafi-regimet og de libyske oprørere. (Foto: AP)
4 af 4 Den russiske diplomat Mikhail Margelov passerer et portræt af oberst Gaddafi på gaden i Tripoli. Den russiske præsidents særlige udsending i Libyen besøgte et bombemål nær Gaddafis hovedkvarter, da han i går, torsdag var på besøg i det urohærgede nordafrikanske land. (Foto: AP)