Statsadvokat kærer kendelse om folkedrab

Statsadvokat for Særlige Internationale Straffesager går til landsretten for at omstøde kendelse om folkedrab

Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager går nu til landsretten med det kontroversielle spørgsmål om Danmarks lov om folkedrab.

Retten i Roskilde besluttede forleden i en opsigtvækkende kendelse, at loven fra 1955 kun gælder folkedrab begået på dansk jord.

Dermed kan loven ikke bruges imod en mand fra Rwanda, der sidder fængslet i Roskilde og er sigtet for folkedrab i Rwanda i 1994.

Statsadvokat Birgitte Vestberg er uenig i kendelsen. Hun mener, at loven udmærket kan bruges imod rwanderen.

- Kendelsen fra byretten er indbragt for landsretten af anklagemyndigheden, siger Birgitte Vestberg.

Rwanderens forsvarer, Bjørn Elmquist, har bedt om en mundtlig forhandling i Østre Landsret. Statsadvokat Birgitte Vestberg står i den specielle situation, at hendes nærmeste medarbejdere - og anklagere i sagen mod manden fra Rwanda - er uenig med hende i spørgsmålet om lovens gyldighed.

Anklagerne Andreas Laursen og Lars Plum mener, at loven ikke duer, men senest har statsadvokatassessor Andreas Laursen måttet forfægte det modsatte argument over for byretten i Roskilde. Det fik han ikke held med.

Spørgsmålet er, om statsadvokat Birgitte Vestberg nu tager sagen i egen hånd og møder op, hvis landsretten vil give en mundtlig forhandling.

- Det kommer an på, om der kan findes et tidspunkt, som passer os alle sammen, siger Birgitte Vestberg.

Hun tilføjer, at anklagemyndigheden under alle omstændigheder ville have rejst spørgsmålet om loven, hvis forsvarer Bjørn Elmquist ikke var kommet hende i forkøbet.

- Vi ville have redegjort for den krølle, når sagen kommer til hovedforhandling, siger Birgitte Vestberg.