Storbritannien vil af med Gaddafi

Storbritannien afviser en våbenhvile i Libyen, så længe Muammar Gaddafi er ved magten

Storbritannien, der er et af de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, opfordrer Den Afrikanske Union (AU) til at sende et stærkt signal til Libyens leder Muammar Gaddafi om, at han skal træde tilbage, hvis borgerkrigen skal have en ende.

Ifølge den britiske FN-ambassadør Mark Lyall Grant bør landene i AU sørge for, at deres fredsbestræbelser i Libyen følger FN's, og han understreger, at der ikke kan blive tale om en våbenhvile, så længe Gaddafi er ved magten.

Lyall Grant's udtalelser på et møde mellem Sikkerhedsrådet og AU kommer dagen efter, at den Sydafrikanske præsident Jacob Zuma, der to gange har besøgt Libyen for at finde en løsning, sagde, at Nato er gået for langt med sin militæroperation i Libyen

I en tale til Sikkerhedsrådet onsdag forlangte Mauritaniens udenrigsminister, Hamady Ould Hamady, at der 'straks holdes en humanitær pause' så nødhjælp kan nå frem til libyske civile.

Han forlangte videre, at pausen følges op af en våbenhvile og politiske forhandlinger om en løsning på problemerne i Libyen.

Læs også: Gaddafi beordrede massevoldtægter

Efter talen fra Mauritaniens udenrigsminister holdt Sikkerhedsrådet og en delegation fra AU et lukket møde, hvor Lyall Grant forsvarede Natos bombardementer med, at de var i tråd med FN's resolution om at beskytte civile.

- Gaddafi fortsætter med at angribe sit eget folk. Så længe han gør det, vil koalitionen leve op til Sikkerhedsrådets resolutioner, siger Lyall Grant.

- Det er tydeligt, at en våbenhvile, mens Gaddafi stadig er ved magten ikke vil være troværdig. Gaddafi har allerede erklæret flere våbenhviler, og han har brudt hver eneste af dem, fortsætter Lyall Grant.

Men siden resolutionen i marts blev enstemmigt vedtaget, er enigheden i Sikkerhedsrådet forduftet.

Både Kina og Rusland, der er permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet, mener ligesom Sydafrikas præsident Zuma, at Natos bombninger går langt ud over det, der er dækning for i resolutionen, og at det egentlig mål for Nato er et magtskifte i Libyen.