Gaddafis formue skal gå til genopbygning

Amerikanske politikere stiller forslag om at indefrosne midler bruges til at få Libyen på fode igen

Amerikanske politikere ønsker at anvende den libyske regerings aktiver i USA til genopbygning af det borgerkrigshærgede land og især til humanitær hjælp.

Ledende politikere i Senatet, fra begge de to store partier, støtter forslaget om at aktivere de indefrosne midler, som Gaddafis styre har placeret i amerikanske banker, til formålet.

- Økonomien er påvirket af de fortsatte uroligheder i Libyen, og alt for mange uskyldige borgere kæmper dagligt for at skaffe mad på bordet og andre fornødenheder, siger formanden for Senatets bankudvalg Tom Johnson.

I februar besluttede USA, som led i sanktionerne mod Gaddafi og hans topfolk, at fastfryse aktiver for over 34 milliarder dollar. Dermed kan styret i Libyen ikke få adgang til pengene.

Midlerne kan ifølge beslutningen i februar ikke anvendes til militære forhold. Så det kommer ikke på tale at bruge Gaddafis penge til at forsyne hans modstandere i Libyen med våben eller andet militært udstyr.

Lovforslaget kan med den brede støtte blive godkendt hurtigt i Senatet, men det skal også behandles i det andet kammer, Repræsentanternes Hus.

I flere områder i Libyen er der mangel på medicin og fødevarer. Økonomien i landet er næsten gået i stå på grund af stridighederne.

FN's Sikkerhedsråd vedtog den 27. februar også at indefryse Libyens økonomiske midler i udlandet, som led i resolution 1970.