Anholdt lesbisk syrer - fup eller fakta

En historie, der er gået verden rundt om en fængslet lesbisk syrer, er løs i kanten, måske ligefrem løgn

Historien om en lesbisk syrisk-amerikansk feminist, der er anholdt under urolighederne i Syrien, er gået verden rundt og har kunnet læses på adskillige danske avisers hjemmesider.

Her er det fremgået, at det er et familiemedlem, som på en blog har fortalt, at Amina Araf mandag blev overmandet af tre civilklædte politifolk og smidt ind bag i en bil.

Hendes portræt har været gengivet i aviser og på nettet over store dele af verden. En gribende historie, der måske mere end antyder, hvordan det syriske regime gør seksualitet til et emne i opgøret med oppositionen.

Problemet med den historie er, at den meget vel kan være løgn og opspind.

En kvinde i Storbritannien, Jelena Lecic, har gennem sin advokat meddelt, at det billede, der cirkulerer på internettet af Amina Araf, er et portræt af hende.

Lecic har henvendt sig til avisen The Guardian for at få sit billede fjernet. Hendes billede er blevet brugt på en Facebook-konto, som hævdes at tilhøre Amina Araf.

Det var en "kusine" til Amina Araf, som på en blog fortalte om anholdelsen.

Araf havde tidligere på sin egen blog skrevet, at hun var født i den amerikanske stat Virginia, og at moderen er amerikaner.

Men nyhedsbureauet AP har efter en granskning ikke kunnet finde oplysninger om hende eller hendes familie i Virginias offentlige registre.

Avisen The Guardian, der var først til at rapportere om hendes angivelige forsvinden, har sat historien på standby, mens avisens journalister undersøger sagen.

The Guardian skriver, at der er flere løse ender på historien. En blog-vært, Leezgetreal.com, siger, det har haft en korrespondance med Araf. Her kan man ud fra IP-adressen spore hendes tidligere e-mails til en server i Edinburgh, Skotland.

En række folk, der har kendskab til det homoseksuelle miljø i Mellemøsten, siger, at mange af Arafs oplysninger forekommer autentiske, men andre har været tvivlende, heriblandt Dan Littauer, der chefredaktør for GayMiddleEast.com.