Ekspert: USA har sat al-Qaeda under pres

Drab på al-Qaeda-leder viser, at amerikanerne er ved at få skovlen terrornetværket, vurderer terrorekspert

Kashmiri menes at stå bag terrorplaner mod Jyllands-Posten. (Foto: AFP)
Kashmiri menes at stå bag terrorplaner mod Jyllands-Posten. (Foto: AFP)

Terrororganisationen al-Qaeda lider, hver gang en leder bliver slået ihjel. Og lørdagens drab på Ilyas Kashmiri er endnu et tegn på, at USA lykkes med at svække terroristerne. Det siger terrorekspert ved Institut for Internationale studier, Lars Erslev Andersen, til Politiken.

- Det er jo ikke kun Osama og nu Kashmiri, der er blevet taget ud, men en hel perlerække af al-Qaeda-ledere. Det viser, at terrornetværket er under temmelig stort pres, mener han.

Han vurderer, at hver gang en terrorleder bliver dræbt, betyder det, at terrornetværket får sværere ved at udføre sine vigtigste opgaver: at stå for forbindelser, kontakter og strategier.

Pengeproblemer
- Der er meget, som peger på, at USA er ved at få skovlen under al-Qaeda. Hvis man for eksempel kigger på deres kommunikation, er de slet ikke så professionelle som tidligere. Det tager længere tid for dem at reagere, så de er tit ret forsinkede og ude af trit med begivenhederne, siger Lars Erslev Andersen.

Ifølge Politiken fortæller Lars Erslev Andersen desuden, at der er forlydender om, at al-Qaeda har svært ved at skaffe penge.

Kashmiri blev dræbt under et droneangreb mod et hus i Pakistan. Han var blandt andet kendt som hjernen bag planerne om at angribe Jyllands-Posten.