Somaliske pirater mishandler gidsler

Ny rapport sætter fokus på de menneskelige konsekvenser for piratofre. Sidse år blev 4185 søfolk overfaldet

Tilfangetagne søfolk er blevet proppet i iskolde skibsfrysere, hængt med hovedet nedad til de besvimede og udsat for simuleret drukning af pirater ved Somalias kyst.

Det er blandt eksemplerne på mishandling af piratgidsler, som den private amerikanske tænketank One Earth Future opregner i en ny rapport kaldet Human Cost of Somali Piracy.

Ifølge tænketankens danske projektmedarbejder Jens V. Madsen er det nødvendigt at sætte fokus på gidslernes lidelser i en tid, hvor offentligheden fokuserer mest på de økonomiske og juridiske konsekvenser af pirateri.

- Det er som om, der trives en opfattelse af, at de somaliske pirater er en slags gentlemen, der ikke gør deres gidsler noget, hvis bare de får deres penge. Men det holder altså ikke stik, siger han og fortsætter.

- Vi har også et eksempel på danske gidsler, der er blevet udsat for psykisk tortur ved at blive bragt i land og præsenteret for nogle huller, som, de fik at vide, var deres grav.

Ifølge rapportens projektleder Kaija Hurlburt er omfanget af mishandlingen massivt.

- Vi har stærke beviser på, at mere end hver tredje gidsel i 2010 blev mishandlet, og trenden ser endnu mere ildevarslende ud i år, siger hun.

Grunden til piraternes mishandling er ifølge Jens V. Madsen todelt.

- Dels er det for at lægge pres på søfolkenes pårørende eller rederierne, og dels er det fordi mange af piraterne er vinde og skæve af alkohol og stoffer og lader deres frustrationer gå ud over gidslerne, siger han.

One Earth Futures arbejde med at afdække gidslernes lidelser bliver på mandag offentliggjort i den respekterede britiske tænketank Chatham House.

Her vil det blandt andet fremgå, at 4185 søfolk sidste år blev overfaldet af bevæbnede pirater, og at 1090 af dem blev taget som gidsler.

Godt 400 af gidslerne blev mishandlet i forskellig grad.