Sagen mod Ratko Mladic går videre 4. juli

Den tidligere serbiske hærchef, som anklages for massedrabene i Srebrenica, vil ikke forholde sig til de 'afskyelige anklager' i dag

Ratko Mladic er nu på plads i krigsforbryderdomstolen i Haag. (Foto: AP)
Ratko Mladic er nu på plads i krigsforbryderdomstolen i Haag. (Foto: AP)

Den tidligere serbiske hærchef Ratko Mladic har nu hørt anklagerne imod ham i FN's krigsforbryderdomstol i Haag.

Afhøringerne af den 69-årige tidligere serbiske hærchef, som anklages for massedrabene i Srebrenica, begyndte tidligt i formiddags. Efter at have sat sig på anklagebænken bekræftede Mladic sin identitet som 'general Ratko Mladic'. Maldic oplyste desuden indledningsvis over for retten, at han er en 'alvorligt syg mand'...

Efter oplæsning af anklagerne har dommeren, hollænderen Alphons Orie, erklæret, at sagen genoptages 4. juli, og at Ratko Mladic skal forblive i arrest i mellemtiden.

'Afskyelige anklager'
Efter at have påhørt en oplæsning af de 11 anklagepunkter har Mladic erklæret, at han ikke vil forholde sig til dem i dag. Han skal, siger han, bruge mere end de sædvanlige 30 dages frist til at vurdere de 'afskyelige anklager, som er rettet imod mig.' Vurderingen er, at Maldic vil prøve at obstruere retssagen ved at trække sine svar i langdrag.

Den tidligere hærchef, som har øgenavnet 'Slagteren fra Bosnien', kaldte i retten anklagerne 'afskyelige' og 'monstrøse beskrivelser, som jeg aldrig har hørt før'.

Retsformanden spurgte desuden flere gange Mladic, om han har læst tiltalen, der fylder 37 sider.

Mladic sagde, at han havde fået udleveret tre mapper med dokumenter, men at han ikke har læst nogen af dem. Han understregede, at han har brug for mere tid.

- Jeg er alvorligt syg. Jeg har været på hospitalet, og jeg har hverken læst eller underskrevet noget, fordi jeg er så svag, hævdede Mladic.

Læs også: Dansk FN-dommer: Sådan bliver Mladic-sagen

10.000 mistede livet
Den tidligere hærchef skal forholde sig til samlet set 11 tiltaler for at stå bag krigsforbrydelser af uhørt brutalitet, som har kostet omkring 10.000 civile mennesker - mænd, kvinder og børn - livet.

I en live blog følger den britiske avis Guardian retsmødet og fortæller, nat stemningen i retten er dyster og alvorlig. Det eneste, man hører, er dommerens oplæsning og nu og da raslen af en side papir, som bliver vendt. Ratko Maldic ser ned det meste af tiden, afslører ikke sine eventuelle følelser.

Da Mladic kom til retsmødet i Haag i formiddag, var det hans første offentlige fremtræden, siden han gik under jorden for snart 16 år siden. I den mellemliggende tid har han været eftersøgt af internationale kræfter, som har ønsket at stille ham til ansvar for folkemord go krigsforbrydelser, begået fra 1992 til 1995 i Balkankrigen..

Uniformen erstattet med jakkesæt
Mladic, som ellers fra sin storhedstid er kendt som soldaten, klædt fortrinsvis i camouflagemønstret kampuniform, kom til retten, iført et gråt stribet jakkesæt, mørkere grå skjorte og et diskret mønstret mørkt slips. Én ting gør ham klart genkendelig - kasketten.

Den tog han dog af, da han satte sig og bekræftede, at han forstod, hvad der skulle foregå.

Følg live-bloggen fra guardian.co.uk her

1 af 3 Ratko Mladic gjorde honnør, da han indtog sin plads på anklagebænken i den internationale krigforbryderdomstol i Haag fredag formiddag. (Foto: Getty Images)
2 af 3 Demonstanter foran krigsforbryderdomstolen i Haag i dag med billede af den anklagede tidligere serbiske hærchef, Ratko Mladic. (Foto: Getty Images)
3 af 3 Ratko Mladic er nu på plads i krigsforbryderdomstolen i Haag. (Foto: AP)