Haiti-ofre: 222.000, 316.000 eller 46.000?

Danske nødhjælpsfolk læner sig op af FN's dødstal for jordskælvet i Haiti på 222.000. Men måske er det rigtige tal 46.000

Eksperter og myndigheder er uenige om antallet af dræbte under jordskælvet på Haiti for halvandet år siden. Alle er dog enige om at katastrofen stadig er enorm. (Foto: AP)
Eksperter og myndigheder er uenige om antallet af dræbte under jordskælvet på Haiti for halvandet år siden. Alle er dog enige om at katastrofen stadig er enorm. (Foto: AP)

Knapt halvandet år efter det ødelæggende jordskælv i Haiti sætter en amerikansk rapport spørgsmålstegn ved, om antallet af dødsofre var så stort som hidtil antaget.

FN opererer med et tal, der siger 222.570 døde, mens Haitis regering siger 316.000.

En amerikansk konsulentrapport, bestilt af USA's regerings hjælpeorganisation USAID, siger nu, at der stadig er tale om en enorm katastrofe, men at dødstallet er mellem 46.000 og 85.000.

Rapporten, som det franske nyhedsbureau AFP har set dele af, er endnu ikke offentliggjort.

Ritzau har talt med en række danske nødhjælpsorganisationer for at høre, om de kender noget til, at dødstallet og antallet af hjemløse er langt lavere.

Organisationerne, herunder Dansk Røde Kors, Læger uden Grænser og Ibis, siger, at de ikke selv tæller døde, men henholder sig til FN's tal.

Mikkel Balslev, international sektionschef i Red Barnet, siger, at organisationen har svært ved at kommentere oplysningerne, før den har set rapporten.

Spørgsmål: Men hvad nu, hvis folk har betalt penge til jer, fordi de troede, at katastrofen havde et langt større omfang, end den måske havde?

- Så vil vi selvfølgelig kigge på situationen, men vi må først se den endelige rapport, siger han.

Timothy Schwartz har været med til at lave konsulentrapporten for den amerikanske regering. Han siger i en e-mail til AFP, at rapportens lavere antal døde 'stadig er en helvedes masse døde mennesker, ødelagte liv, tragedier'.

- Jeg kan ikke se, at det ændrer noget. Skaden er den samme, behovet er stort. Haiti var i en katastrofetilstand også inden skælvet, siger han.