Kampe ved marked koster 17 livet i Somalia

Mogadishus største markedsplads er i centrum for hårde kampe, der har kostet mindst 17 civile livet

Kampe mellem somaliske regeringsstyrker og styrker fra Den Afrikanske Union (AU) på den ene side og islamiske oprørere på den anden side har kostet mindst 17 mennesker livet i Somalias hovedstad, Mogadishu, siger embedsmænd.

Mange af ofrene blev dræbt, da vildfarne artillerigranater ramte en busstation.

- Mindst 17 civile er blevet registreret dræbt indtil videre. Ni af dem blev dræbt, da artilleriild ramte en busstation nær Arafat-hospitalet, siger Ali Muse, der leder Mogadishus ambulanceservice.

Yderligere 46 civile blev såret, og dødstallet kan ifølge Muse stige.

Stemningen er blevet stadig mere spændt omkring Bakara-markedet i Mogadishu, der længe har været en højborg for de militante, al-Qaeda-inspirerede al-Shabaab-oprørere, i de seneste 10 dage.

Hovedparten af de handlende har trukket sig ud af området med deres varer.

Shabaab har gravet skyttegrave inde på markedspladsen, mens regeringsstyrker og AU-styrker har omringet markedet.

Chefen for AU's styrker i Somalia, oberst Innocent Oula, siger, at regeringsstyrkerne og AU-styrkerne forsøger at undgå kampe inde på selve markedsområdet, som er det største i Mogadishu.

- Vore styrker er tæt på markedet, men vi har åbnet en rute, så ekstremisterne kan trække sig tilbage. Vi opfordrer dem til at benytte sig af det og spare civile somaliere for flere lidelser, siger Oula, der tilføjer, at hvis de ikke rykker ud af markedet, så "må vi tvinge dem ud".

Somalia har været nedsunket i anarki og kaos, siden diktatoren Siad Barre blev væltet i 1991. I mange år var det stridende krigsherrer, der forvandlede landet til en fejlslagen stat. Men i de senere år er det militante islamister med bånd til al-Qaeda, der har bekæmpet landets skrøbelige regering.