Anklager ændrer tiltale mod Ratko Mladic

Antallet af anklagepunkter mod Ratko Mladic skæres ned fra 15 til 11, oplyser chefanklager

Tiltalen mod den tidligere bosnisk-serbiske hærchef Ratko Mladic er ændret. Det siger chefanklageren ved FN's krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien (ICTY).

- Vi har i dag overleveret en ændret tiltale mod Ratko Mladic, siger chefanklager Serge Brammertz på en pressekonference dagen efter, at Mladic blev overført til Haag.

Antallet af anklagepunkter mod Mladic er nedbragt fra 15 til 11, og det sker angiveligt for at komme hurtigere igennem retssagen.

Brammertz overvejer også at knytte processen mod Mladic sammen med den sag, der kører mod den ligeledes krigsforbrydermistænkte Radovan Karadzic.

- Det er helt klart en mulighed, men det er for tidligt at tage en beslutning, og i sidste ende vil det være dommernes afgørelse, fastslår Serge Brammertz.

Ratko Mladic vil blive stillet for retten i Haag for første gang fredag formiddag klokken 10.

- Det, at Mladic nu stilles for retten, bringer os nærmere vort mandat om at stille de ansvarlige for forbrydelserne under krigen i Bosnien til ansvar, siger Brammertz.

- Hans forbrydelser efterlod ødelagte lokalsamfund og et land revet itu. 16 år er lang tid at vente på retfærdighed. Vi forstår, hvorfor ofrene har været utålmodige. Uden deres støtte havde ICTY ikke opnået noget, understreger chefanklageren.

Brammertz siger, at han har lært af erfaringerne fra tidligere retssager mod andre krigsforbrydertiltalte.

- Vi vil formentlig bruge mere skriftligt bevismateriale end tidligere og forsøge at strømline retssagen. Men det må vejes op imod vigtigheden af at vise omfanget af forbrydelserne, siger Serge Brammertz.

Det vides endnu ikke, hvor Mladic skal afsone sin straf, hvis han bliver dømt.