Mladic gav mig slik - og dræbte min far

Izudin Alic var otte år på det berømte foto fra Srebrenica. I dag er han lettet over, at Ratko Mladic er bragt for en domstol

Fotoet af Ratko Mladic, som klapper otteårige Izudin Alic på hovedet inden massakren i Srebrenica, gik verden rundt. (Foto: AP)
Fotoet af Ratko Mladic, som klapper otteårige Izudin Alic på hovedet inden massakren i Srebrenica, gik verden rundt. (Foto: AP)

Den bosnisk-serbiske general, Ratko Mladic, smiler faderligt, mens han klapper den otteårige muslimske dreng beroligende på hovedet og forsikrer ham, at intet ondt vil ske.

Fotoet er taget i 1995, og få timer senere er Mladics soldater i gang med at gennemføre den værste krigsforbrydelse i Europa siden 2. Verdenskrig: Massakren på 8000 muslimske drenge og mænd i den bosniske by Srebrenica.

Drengen, som blev fotograferet sammen med Mladic, er i dag 24 år gammel. Han husker tydeligt den varme sommerdag i 1995, hvor han mødte hærchefen.

– Jeg var otte år og vidste ikke, hvad der foregik, eller hvem Ratko Mladic var, siger Izudin Alic i et interview med Associated Press.

– Jeg gik der hen sammen med andre børn og fik chokolade fra Ratko Mladic, siger Alic og fortsætter:

– Han spurgte mig om mit navn, og jeg svarede Izudin. Jeg var ikke bange. Jeg var kun fokuseret på chokoladen.

Delt op i to grupper
Izudin Alic var blandt de 20.000 bosniske muslimer, som i løbet af 1995 havde søgt tilflugt i Srebrenica, der var under beskyttelse af FN-soldater.

Men da det kom til stykket affyrede FN-soldaterne ikke så meget som ét skud for at redde civilbefolkningen, der blev delt op i to grupper og ført væk.

Den ene gruppe, som Izudin Alic kom i sammen med sin mor, bestod af kvinder, børn og gamle. Her fik alle lov til at overleve.

Den anden gruppe, som var for teenagerdrenge og mænd, blandt andre Izudins far og onkel, blev ført ud i skoven og systematisk henrettet i en flere dage lang massakre.

Fundet i massegrav
Izudin Alics far, Sahzet, blev først fundet flere år senere.

– Han lå i en af massegravene, siger Alic, der glæder sig over, at Radko Mladic efter 16 års flugt omsider er blevet fanget og udleveret til restforfølgelse ved krigsforbryderdomstolen i Haag.

– Det gør mig glad. Han bør havde den hårdest mulige straf. Han dræbte trods alt min far, min onkel og mange andre, siger han til Associated Press.

1 af 3 Izudin Alic, 24, slog sig efter krigen ned i byen Prohici nær Srebrenica. Her ernærer han sig som bygningsarbejder og sandwichsælger. (Foto: AP)
2 af 3 Izudin Alic besøger ofte sin fars grav på kirkegården Potocari nær Srebrenica i Bosnien. (Foto: AP)
3 af 3 Fotoet af Ratko Mladic, som klapper otteårige Izudin Alic på hovedet inden massakren i Srebrenica, gik verden rundt. (Foto: AP)