Ratko Mladic fanget

Krigsforbryderen Ratko Mladic menes anholdt i Serbien

Ratko Mladic (i forgrunden) meldes anholdt i Serbien. (Foto: AP)
Ratko Mladic (i forgrunden) meldes anholdt i Serbien. (Foto: AP)

Krigsforbryderen Ratko Mladic, der under de etniske udryddelser og folkemordet i det tidligere Jugoslavien havde rang af general og var hærchef for for den bosnisk-serbiske hær, er ifølge radiostationen B92 blevet anholdt.

Mladic er blevet anholdt i Serbiens hovedstad , Beograd, oplyser B92.

Mladic havde taget navnet Milorad Komadic og havde tilsyneladende indledt en ny tilværelse i stil med den tidligere serbiske leder Radovan Karadzic, der havde slået sig ned som alternativ behandler, da han i juli 2008 blev anholdt efter 12 år på flugt.

For 68-årige Ratko Mladic blev flugten tre år længere, selv om der i årevis har været udlovet en dusør på fem millioner dollars til den eller de personer, der bidrager til hans anholdelse.

Anholdelsen skete tidligere torsdag, og Mladic er nu i politiets varetægt.

Politiet skred til anholdelse af Milorad Komadi efter at en borger tippede politiet om, at Komadic havde stor fysisk lighed med Mladic og at han delte særegne fysiske kendetegn med den eftersøgte krigsforbryder.

Politiet oplyser til B92, at man er i gang dna-test og andre identitetstjek for at fastslå, om det rent faktisk er Ratko Mladic, man har anholdt.

Mladic er eftersøgt af Den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag, hvor han vil blive tiltalt for folkemord og diverse krigsforbrydelser.

Han skal blandt andet retsforfølges for Srebrenica-massakren, hvor 8.100 muslimske mænd og drenge den 11. oktober 1995 i byen Srebrenica blev henrettet og smidt i massegrave i en rendyrket etnisk udrensning.

Massakren er det største drab på en befolkningsgruppe i Europa siden 2. verdenskrig.

Mladic har i årevis været eftersøgt af Interpol, og han menes at have fået hjælp af folk fra den serbiske hær til at holde sig skjult.

Den manglende anholdelse af Mladic menes at have udgjort den største forhindring for Serbiens muligheder for at blive medlem af EU.